Црква доноси уједињење и радост у Ћукалима код Српца

Дејан Јовичић
Црква доноси уједињење и радост у Ћукалима код Српца

Србац - Постављање освештаног дрвеног крста означило је почетак изградње цркве у Ћукалима код Српца, чиме ће бити испуњен дугогодишњи сан мјештана да коначно добију православну светињу у свом селу.

Овај симболични чин обавили су чланови Грађевинског одбора заједно са свештеником Живком Илићем, а крст је постављен на локацији у центру села, гдје ће ускоро почети изградња темеља цркве која ће моћи да прими више стотина вјерника.

Свештеник Живко Илић каже да је та вијест веома обрадовала мјештане, који ће први пут у историји села добити православни храм.

- Ријеч је о филијалном храму ножичке парохије којем ће гравитирати око 70 домаћинстава из Ћукала, а очекује се да би изградња темеља могла  да почне већ у априлу, након што буде завршена процедура рјешавања имовинско-правних односа - рекао је Илић.

Храм ће бити грађен прилозима вјерника, а благослов за његову изградњу дао је и епископ Јефрем.

- Највећи дио посла обавиће Грађевински одбор са мјештанином Видом Петковићем на челу, а очекује се да ће помоћ у изградњи пружити, како мјештани села тако и бројни Ћукалчани из дијаспоре - рекао је Илић.

Радост поводом изградње храма изразио је и мјештанин Саво Вујичић, који више од три деценије живи и ради у Њемачкој, али не пропушта прилику да сваке године посјети завичај.

- Редовно долазим на годишње дружење Ћукалчана у нашем селу и добро знам колика је жеља свих мјештана да коначно добију цркву, јер чак и нека мања села у окружењу имају цркву, а ми немамо. То ће нас још више ујединити у овим тешким временима за наш народ - рекао је Вујичић.

У овом селу према посљедњем попису живи 317 становника, од којих се њих 316 изјаснило као Срби, а један је изразио припадност осталим народима, што довољно говори о томе колика је била потреба мјештана да добију православни храм.

Да је и ово село посљедњих година погођено падом наталитета свједочи податак да су Ћукали прије више од једног вијека имали више становника него данас. Према аустро-угарском попису из 1895. године у овом селу је постојало 69 кућа у којима је живјело 428 становника, а сви су били православне вјере. Највише становника село је имало 1953. године, 734, а на попису 1991. било је 380 становника.

Сусрети Ћукалчана

Да би сачували богату традицију свог села, мјештани су, прије шест година покренули традиционалне “Сусрете Ћукалчана”, које организују посљедње суботе у јулу. Том приликом се у центру села окупи више од 200 мјештана из Ћукала и дијаспоре и уз игру и пјесму евоцирају успомене на давна времена. Дружење редовно увеличају и чланови Школе фолклора из села, која је основана прије три године и броји 60 чланова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана