Cijelo selo Breg na međi Rogatice i Sokoca sa dva stanovnika

Sreten Mitrović
Cijelo selo Breg na međi Rogatice i Sokoca sa dva stanovnika

Sokolac - Do početka posljednjeg rata u Beregu, selu na međi Rogatice i Sokoca, bilo je tridesetak domaćinstava, a danas se iz odžaka izvija dim samo iz jedne kuće sa dva žitelja.

Prema popisu iz 1991. godine u ovom selu bilo je 20 srpskih porodica, a u njegovom zaseoku Ušnjaci devet.

Jedini stanovnici ovog sela, gdje se i posljednja iskra života gasi, danas su supružnici Rade i Radmila Lalović.

Sve ostale kuće su prazne, a u nekoliko njih samo se povremeno naloži vatra i ožive dvorišta kad u njih dođu bivši vlasnici ili njihovi potomci iz Rogatice, Sokoca, Han Pijeska, Pala i drugih mjesta u Republici Srpskoj i Srbiji. Povremeno navrati, u prolazu, i poneko iz dijaspore.

- Moj djed i otac imali su, a dva brata i ja naslijedili, više od 150 dunuma zemlje. Naslijedili i ostavili. Danas je to sve zaraslo u korov i šiblje. Tako je i sa većinom ostalih imanja u mojim Ušnjacima i Beregu, u kojima je, primjera radi, 1961. godine popisano 179 stanovnika, koji su se najvećim dijelom bavili poljoprivredom i stočarstvom i solidno živjeli - priča Dragan Jovičić (67), koji je rođen i odrastao u Ušnjacima, a sada sa porodicom živi u Rogatici.

Put za ubrzan nestanak života u selu "trasiran" je kobnog 17. marta prije 13 godina, kada je, sjeća se Dragan, do tada mirni mještanin Vojislav Planinčić (71) bez ikakvog povoda u krvavom piru kroz selo iz pištolja ubio četvoro komšija.

Ni krivi ni dužni tada su nastradali bračni par Stojka i Delivoje Božić, te Borka Božić i Milja Batinić.

- Sa njihovim odlaskom na onaj svijet odmah su zatvorene tri kuće, jer su živjeli sami. Poluprazna je ostala i kuća Planinčića. Njegova supruga Stojka ostala je sama, da bi s vremenom otišla sinu u Beograd i umrla, a da nije saznala zašto je njen Vojislav potegao pištolj i pobio nedužne komšije - reče Jovičić.

Dodaje da je Vojislav otišao u zatvor, gdje je i umro.

- Selo se naglo počelo osipati i, evo, dođe na dva žitelja, koji su u neku ruku došljaci, jer su prije rata živjeli u Goraždu i u okolini Rogatice imaju kuću - veli Dragan. 

Prazna ognjišta svakodnevna su slika ovih krajeva. I mnoga druga sela doživljavaju istu sudbinu. Iako imaju struju, puteve, nerijetko i asfaltne, vodu, telefon i drugu infrastrukturu, iz njih svakodnevno odlazi stanovništvo. Mnoge kuće su, kako narod ovdje kazuje, zatvorene "mrtvim kocem". Šta raditi da se stanje popravi, ovdje niko ne zna. Mnogi tvrde, time se niko i ne bavi. Umjesto vrijednih i žuljevitih seljačkih ruku, zemlju u najvećem dijelu seoskih imanja "oru" divlje svinje. Vukovi i drugi predatori nemaju šta naći, jer više nema ovaca, koza, kokošiju i drugih domaćih životinja.

Međe

Selo Bereg teritorijalno pripada Sokocu. Sa sjeveroistoka ga je omeđio Paklenik, sa istoka Raduš, sa jugozapada Paljevine i rogatičko selo Zakomo, a sa zapada kanjon Sušice i Brega, na čijem izvoru je veliko vrelo čija se voda uliva u Rakitnicu u istoimenom selu nadomak Rogatice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana