Цијело село Брег на међи Рогатице и Сокоца са два становника

Сретен Митровић
Цијело село Брег на међи Рогатице и Сокоца са два становника

Соколац - До почетка посљедњег рата у Берегу, селу на међи Рогатице и Сокоца, било је тридесетак домаћинстава, а данас се из оџака извија дим само из једне куће са два житеља.

Према попису из 1991. године у овом селу било је 20 српских породица, а у његовом засеоку Ушњаци девет.

Једини становници овог села, гдје се и посљедња искра живота гаси, данас су супружници Раде и Радмила Лаловић.

Све остале куће су празне, а у неколико њих само се повремено наложи ватра и оживе дворишта кад у њих дођу бивши власници или њихови потомци из Рогатице, Сокоца, Хан Пијеска, Пала и других мјеста у Републици Српској и Србији. Повремено наврати, у пролазу, и понеко из дијаспоре.

- Мој дјед и отац имали су, а два брата и ја наслиједили, више од 150 дунума земље. Наслиједили и оставили. Данас је то све зарасло у коров и шибље. Тако је и са већином осталих имања у мојим Ушњацима и Берегу, у којима је, примјера ради, 1961. године пописано 179 становника, који су се највећим дијелом бавили пољопривредом и сточарством и солидно живјели - прича Драган Јовичић (67), који је рођен и одрастао у Ушњацима, а сада са породицом живи у Рогатици.

Пут за убрзан нестанак живота у селу "трасиран" је кобног 17. марта прије 13 година, када је, сјећа се Драган, до тада мирни мјештанин Војислав Планинчић (71) без икаквог повода у крвавом пиру кроз село из пиштоља убио четворо комшија.

Ни криви ни дужни тада су настрадали брачни пар Стојка и Деливоје Божић, те Борка Божић и Миља Батинић.

- Са њиховим одласком на онај свијет одмах су затворене три куће, јер су живјели сами. Полупразна је остала и кућа Планинчића. Његова супруга Стојка остала је сама, да би с временом отишла сину у Београд и умрла, а да није сазнала зашто је њен Војислав потегао пиштољ и побио недужне комшије - рече Јовичић.

Додаје да је Војислав отишао у затвор, гдје је и умро.

- Село се нагло почело осипати и, ево, дође на два житеља, који су у неку руку дошљаци, јер су прије рата живјели у Горажду и у околини Рогатице имају кућу - вели Драган. 

Празна огњишта свакодневна су слика ових крајева. И многа друга села доживљавају исту судбину. Иако имају струју, путеве, неријетко и асфалтне, воду, телефон и другу инфраструктуру, из њих свакодневно одлази становништво. Многе куће су, како народ овдје казује, затворене "мртвим коцем". Шта радити да се стање поправи, овдје нико не зна. Многи тврде, тиме се нико и не бави. Умјесто вриједних и жуљевитих сељачких руку, земљу у највећем дијелу сеоских имања "ору" дивље свиње. Вукови и други предатори немају шта наћи, јер више нема оваца, коза, кокошију и других домаћих животиња.

Међе

Село Берег територијално припада Сокоцу. Са сјевероистока га је омеђио Пакленик, са истока Радуш, са југозапада Паљевине и рогатичко село Закомо, а са запада кањон Сушице и Брега, на чијем извору је велико врело чија се вода улива у Ракитницу у истоименом селу надомак Рогатице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана