Ћатовића крак у Требињу прераста у кутак за уживање

Ратомир Мијановић
Ћатовића крак у Требињу прераста у кутак за уживање

Требиње - “Хидроелектране на Требишњици” са 2,1 милион марака финансирају уређење Ћатовића крака у требињском насељу Растоци, што ће тај дио града заштитити од плављења и отворити могућност за изградњу шеталишта.

Пројекат ће имати вишеструки значај за град, а радови се одвијају предвиђеном динамиком.

- Пројектом уређења биће омогућена заштита од поплава и створени услови да се на овом простору направи урбана зона и интересантна градска површина која ће бити погодна за градњу атрактивних објеката - рекао је директор “Хидроелектрана на Требишњици” Гордан Мишељић.

Истиче да је основна идеја да буде култивисан тај дио града.

- Уредићемо простор Мале поточине или Ћатовића крака и изградити шеталиште у дужини од 1.100 метара. Менаџмент “Хидроелектрана на Требишњици” планирао је да овај дио, који није био репрезентативан, прерасте у диван кутак у нашем граду - рекао је Мишељић.

Осим шеталишта са расвјетом дуж цијеле трасе, уз регулационе радове у кориту и формирање насипа на десној обали крака, пројектом је планирана и изградња зида дуж лијеве обале, са степеницама за прилаз кориту и рампама за силазак машина за чишћење крака.

Мишељић истиче да ће повећањем пропусног профила крака и изградњом заштитних објеката у приобаљу бити омогућени и додатни протоци од око 600 кубних метара у секунди кроз тај ријечни рукавац.

Радови би требало да буду завршени за годину и по, али ће, кажу, динамика бити бржа уколико се грађевинска сезона продужи и вријеме послужи грађевинаре.

Извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у Илија Таминџија напоменуо је да је један од бенефита пројекта то што ће Требиње добити нове хектаре атрактивне урбане површине између ријеке Требишњице и Ћатовића крака.

Директор “Херцградње” из Билеће, која је извођач радова, Драган Алексић рекао је да је након исушивања терен доста погодан за извођење планираних радова и да би рок за завршетак послова требало да буде испоштован.

Обилазница

“Херцеговинапутеви” из Требиња градиће дио источне обилазнице од Гучине до Мокрих Долова, који ће финансирати “Путеви Републике Српске”, а вриједност радова је око 877.000 КМ.

Уговор са извођачем радова биће потписан у наредних неколико дана, а посао би требало да буде завршен за 90 дана. Становници околних насеља су у више наврата указивали на вишедеценијски проблем постојеће неусловне саобраћајнице, наводећи да су спремни и да блокирају саобраћај ако овај проблем не буде ријешен.

Радови на овом дијелу обилазнице обустављени су прије пет година због наводних неријешених имовинско-правних односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана