“Буба” има душу и повезује људе

Снежана Тасић
“Буба” има душу и повезује људе

Приједор - Иако је не производе већ 16 година, “буба”, како је у народу назван најпопуларнији модел “Фолксвагеновог” возила, и даље побуђује велику пажњу љубитеља четвороточкаша који су се протеклог викенда, други пут заредом, окупили на међународној “Бубијади” у Ресавцима код Приједора.

Престиж је би­о имати то возило у вријеме када је почела његова производња, а другачије није ни данас. Без обзира на то када је произведена, њени власници је чувају, одржавају и тиме продужавају вијек трајања, што поносно показују на “бубијадама” које организују у част овом возилу. Тако је било и у Ресавцима, а на “Бубијади”, у организацији „Олдтајмер&буба клуба Приједор”, своје времешне четвороточкаше изложило је тридесетак власника из БиХ, Србије, Словеније, Македоније, Хрватске и Аустрије које веже љубав према “буби”. Домаћин манифестације и предсједник клуба Славиша Хрваћанин, који је власник “бубе” старе 48 година, каже да се у његовом кампу окупила Југославија у малом.

- И овај пут је било изванредно дружење јер је одзив велики. Овом изложбом промовишемо наша возила, али и туризам нашег града и гостопримство Приједорчана. С обзиром на то да су нам се поново одазвали власници “буба”, да смо од прошле године основали и наше удружење, желимо да ово постане традиција и да идуће године у Приједору буде и велика изложба и дефиле улицама града - рекао је Хрваћанин.

Власници “буба” за себе кажу да су посебни људи који немају ни зрно зависти и то се, истичу, могло осјетити на сваком кораку у кампу.

Роби Хлупић из Словеније истиче да његова љубав према “бубама” почиње од најранијег дјетињства.

- Мама каже да сам се играо аутомобилчићима, углавном “бубама” и кад једном кренеш с тим, нема краја. Са својом “бубом” сам био на више од 120 скупова и прешао 82.000 километара возећи широм Европе. Гдје постоји скуп “буба”, ту сам - истиче Хлупић.

У “буба” камп из македонских Кочана у “буби” је стигао Александар Јовановски, који је прешао скоро 1.000 километара да би дошао у Расавце.

- Путовање је мање напорно, а више лепо. То је породична традиција јер су мо­ј деда, па онда и отац имали бубу и као мали се сећам наших одлазака на Охрид овим возилом. Имам га од 2008. године и од тада га, након рестаурације, стално возим. Сада су возила као свемирски бродови, имају сва чуда модерне технологије, али кад уђем у њих, не сналазим се. “Буба” има душу и то је оно што ме привлачи - рекао је Јовановски.

Међу учесницима “Бубијаде” био је и Богдан Мијаиловић из Шапца, предсједник тамошњег “Буба клуба” и организатор шабачке “Бубијаде” која ће ове године бити одржана 19. пут.

- Прешао сам 300 километара да бих дошао на ово дружење. Овим возилом са пропутовао цијели Балкан. Углавном идем са колегама и увијек нам је при руци и један од мајстора па, уколико се догоди неки мањи квар, отклањамо га на лицу мјеста. Мада, то су ријетке ситуације јер у нашим “бубама” без проблема стижемо на све дестинације - казао је поносни власник овог возила. Додао је да је своју “бубу” рестаурирао прије седам година и никада га није издала на путу.

Дружење је, како рекоше гости, и ове године било на нивоу те стоји обећање да ће доћи идуће године, да своје времешне четвороточкаше прикажу у великом дефилеу приједорским улицама. ++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана