Brazda duža uz povoljniji dizel i đubrivo

Milijana Latinović
Brazda duža uz povoljniji dizel i đubrivo

Banjaluka - Povećanje količine regresiranog plavog dizela sa 100 na 120 litara i finansiranje nabavke regresiranog đubriva do 150 kilograma po hektaru ključne su mjere kojima će Vlada Republike Srpske nastojati da ublaži uticaj suše na poljoprivrednu proizvodnju.

Plavi dizel i đubrivo osnovni su repromaterijal u predstojećoj jesenjoj sjetvi, za čiju je nabavku Vlada Srpske obezbijedila pet miliona maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da će ovom mjerom biti obuhvaćeno 25.670 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

- Ratari će plavi dizel moći nabaviti po cijeni 0,60 KM nižoj od maloprodajne, a količine su povećane na 120 litara po hektaru obradive površine. Đubrivo neophodno za sjetvu poljoprivrednici će moći nabaviti po cijeni nižoj za 0,16 KM po kilogramu od maloprodajne, a maksimalna količina je 150 kilograma po jednom hektaru - kazali su u Ministarstvu.

Vlada RS je obezbijedila i pet miliona KM za izgradnju sistema za navodnjavanje kojima će biti obuhvaćen oko 3.571 hektar obradivih površina. Osim toga, Vlada će pokrenuti i inicijativu za smanjenje cijene priključka za navodnjavanje na elektrodistributivnu mrežu.

- Trenutno cijena elektroenergetske saglasnosti za priključak na mrežu iznosi minimalno 1.000 KM i zavisno od projektovane snage ide i do 10.000 KM, a cijena struje za navodnjavanje se obračunava po tarifi za industriju, što je neprihvatljivo - naveli su u Ministarstvu.

Jedna od mjera za ublažavanje posljedica suše je i obezbjeđenje povrata sredstava za zakupce i koncesionare poljoprivrednog zemljišta u svojini RS, u iznosu od 50 odsto od iznosa zakupnina za iduću godinu.

Poljoprivrednici širom Srpske zadovoljni su mjerama koje će im, kako kažu, bar donekle nadoknadili štetu od suše.

- Ukoliko ove mjere budu realizovane na vrijeme, ratari će sa olakšanjem ući u jesenju sjetvu. S obzirom na to da je suša uništila kukuruz i soju, vjerujem da će interesovanje za sjetvu ozimih kultura biti veće kako bi što prije došli do neophodnih komponenti za stočnu hranu - kazao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Poljoprivrednik iz Semberije Ljubo Maletić kaže da je ratarima i najmanja pomoć dobrodošla.

- Dobro je da dobijemo bilo kakvu pomoć, posebno što od ove godine imamo i regresirano đubrivo. Šteta od suše se vidi na svakom koraku i moramo se boriti da je što prije nadoknadimo i krenemo u novu proizvodnju - kaže Maletić.

Ratari su nedavno kazali da bi šteta od suše mogla dostići i 300 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana