Bratunac: Vjerovali katastru, pa ostali bez kuće

Krstina Ćirković
Bratunac: Vjerovali katastru, pa ostali bez kuće

Bratunac - Markica Božić iz Bratunca ostao je bez kuće koju je u naselju Podčauš kupio 2004. godine od Omera Mujčića i u skladu sa kupoprodajnim ugovorom uknjižio u Područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u Bratuncu.

Kasnijom uknjižbom prava vlasništva na kupljenoj kući i okućnici u korist Rušvete Nuhanović i njene djece, a na osnovu pravosnažne presude srebreničkog suda, Božić je ostao bez nekretnine i novca kojim je kupio kuću za 9.300 maraka, kao i sredstava koja je uložio u njeno obnavljanje i uređenje.

- Svakog dana očekujem da nas isele iz kuće, koju sam pošteno kupio vjerujući katastarskim knjigama, prema kojima je Mujčić bio vlasnik u trenutku kada je sklopljen kupoprodajni ugovor. Ne mogu da vjerujem da sud presuđuje u korist Nuhanovićeve na osnovu izjava svjedoka, prema kojima je navodno njen pokojni muž Alija kupio od Mujčića tu kuću 1986. godine - rekao je Božić, najavljujući da će svoja prava tražiti na sudu u Strazburu.

U dokumentaciji, koju nam je Božić dao na uvid, stoji da je kupoprodajni ugovor između njega i Mujčića potpisan 26. maja 2004. godine, te da je prodavac kuće sa okućnicom vlasnik nekretnine jedan kroz jedan. U međuvremenu nasljednici Alije Nuhanovića tuže Osnovnom sudu u Srebrenici Mujčića i Božića tvrdeći da je Alija kupio od Mujčića kuću i parcelu. Kao dokaz nisu priložili kupoprodajni ugovor nego svjedoke koji su navodno prisustvovali dogovoru Alije i Omera.

Osnovni sud donosi presudu 30. avgusta 2010. godine u kojoj utvrđuje da je pravni prethodnik tužilaca Alija Nuhanović zaključio ugovor o kupovini nekretnine od tuženog Mujčića 1986. godine. Sud u Srebrenici je poništio ugovor o prodaji nekretnina zaključen između Božića i Mujčića i naložio Božiću da oslobodi i preda Nuhanovićima kuću.

- Protiv takve presude podnio sam žalbe Okružnom sudu u Bijeljini i Vrhovnom sudu RS, koji su je, na moju nažalost, samo potvrdili - ističe Božić, koji ukazuje da sud nije dao važnost pismenoj izjavi Mujčića koji tvrdi da mu je pokojni Alija dao samo kaparu, a da preostali iznos nije nikad isplaćen.

- Sa Nuhanovićem nisam potpisao nikakav ugovor, a isplati kapare prisustvovali su samo Alija i njegov otac. Svi ostali svjedoci su izmišljeni - navedeno je u pisanoj izjavi Mujčića.

Područna jedinica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove izdala je 4. aprila 2014. rješenje, a na osnovu presude Osnovnog suda kojim se, umjesto Markice Božića, uknjižava pravo vlasništva na Rušvetu Nuhanović i njenu djecu. Iz Područne jedinice je nakon toga zatraženo od MUP-a RS da se ispita cijeli slučaj "zbog osnova sumnje da postoje elementi krivične odgovornosti u tom predmetu".

Stan

Markica Božić je do potpisivanja Dejtonskog sporazuma živio sa suprugom i sinom u Hadžićima, gdje je imao stan. Kaže da je taj stan prodao, a novac uložio u kupovinu i uređenje sporne kuće u Bratuncu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana