Bračni brodolom trese sve više parova u Semberiji

Ljiljana Aleksić
Bračni brodolom trese sve više parova u Semberiji

Bijeljina - Nepomirljive razlike među supružnicima, besparica, dijeljenje krova sa njegovim ili njenim roditeljima najčešći su razlozi zbog kojih je u Bijeljini lani skočio broj razvoda u odnosu na prethodne godine.

Prema podacima Centra za socijalni rad kamen razdora među supružnicima sve češće su nasilje, kockanje i alkoholizam.

- U prošloj godini je podneseno 110 zahtjeva za razvod braka, od čega je od deset do 15 odsto slučajeva završeno pozitivno, odnosno izmirenjem supružnika - rekla je psiholog u Centru za socijalni rad Cvijanka Rakić.

U matičnoj službi pamte slučaj i rekordera po trajanju braka u Semberiji. Najkraći brak u Semberiji sklopljen je u februaru 2015. godine i trajao je samo 12 dana.

Pune ruke posla zbog razvoda prošle godine su imali i pravnici Kancelarije za pružanje besplatne pravne pomoći, koja radi pri Gradskoj upravi.

Prema riječima stručnog saradnika za pružanje pravne pomoći Zorana Radića broj zahtjeva za razvod braka je u porastu u odnosu na godinu ranije.

- Sedmično, vjerovali ili ne, imamo od tri do čak pet tužbi za razvod braka. Možemo reći da je riječ o masovnoj pojavi - kaže Radić.

On ističe da građani najviše traže pomoć pri sačinjavanju tužbi.

- Osim za razvod braka, pisali smo tužbe za isplatu duga, za naknadu štete. Ljudi nemaju novca da se konsultuju sa advokatima i onda se obraćaju nama za pomoć - rekao je Radić i dodao da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani registrovani na području Bijeljine.

Direktor

Zoran Radić ističe da su u Kancelariji za pružanje besplatnih pravnih usluga imali i nesvakidašnji slučaj.

- Prije nekoliko dana imali smo specifičan slučaj, sačinjavanje ugovora o obavljanju poslova direktora bez zasnivanja radnog odnosa. Za ovakav slučaj ne znaju ni pojedini advokati u Bijeljini, jer je to novina u Zakonu kada osnivač predškolske ustanove mora da ima takav ugovor sa fizičkim licem - pojašnjava Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana