Braća rodom iz Banjaluke u bihaćkim kontejnerima pronalaze hranu

nezavisne.com
Braća rodom iz Banjaluke u bihaćkim kontejnerima pronalaze hranu

Sanski Most - Braća Zikrija (67) i Dževad Avdić (59) osuđeni su na život nedostojan čovjeka, svakodnevno strahujući i boreći se za svoju egzistenciju.

Braća su duboko zagazila u sedmu deceniju života, imaju zdravstvenih problema i nisu više u stanju da obavljaju teže fizičke poslove, a žive bez ikakvih primanja.

Kažu kako su odmalena upućeni jedan na drugoga i nikada se nisu ženili, a sve donedavno preživljavali su od skromne penzije koju je primao njihov otac, s kojim su skupa živjeli.

Po njegovoj smrti ostali su bez ikakvih sredstava i dodaju kako danas preživljavaju isključivo zahvaljujući humanim ljudima koji ih povremeno pomažu novcem i prehrambenim potrepštinama.

Inače, oni su iz Banjaluke, a u Sanskom Mostu već godinama žive kao izbjegla i raseljena lica u maloj trošnoj kući u naselju Zdena, gdje im smještaj plaćaju općinske vlasti.

Zikrija priča kako je prije rata radio u nekoliko banjalučkih preduzeća, ali da u poslijeratnom periodu nije uspio pronaći stalno zaposlenje i tako nije ostvario pravo na penziju. Njegov brat Dževad, međutim, zbog psihičkih problema bio je nesposoban za posao.

Dodaju kako ponekad urade neki posao za dnevnicu, ali da je zimi vrlo teško zaraditi i naći bilo kakav posao. Avdići kažu kako nemaju nikakvu imovinu, a da bi preživjeli prisiljeni su da preturaju po kontejnerima tražeći staro željezo i drugi otpad koji potom pokušavaju prodati.

"Vjerujte, ima dana kada nemamo šta jesti. Ponekad u kontejneru nađemo stari kruh ili ostatke hrane i to jedemo. Bilo kakva pomoć u hrani bi nam dobro došla. Također, ovih dana ostali smo i bez ogrijeva, pa je teško izdržati kada je hladnije vrijeme", kažu braća.

Nada u bolje sutra, kažu braća, pojavila se nedavno kada su postali korisnici javne kuhinje, tako da imaju obezbijeđen jedan dnevni obrok. Svi koji žele pomoći braći Avdićima mogu ih posjetiti na adresi Prvomajska ulica 175.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana