Браћа родом из Бањалуке у бихаћким контејнерима проналазе храну

nezavisne.com
Браћа родом из Бањалуке у бихаћким контејнерима проналазе храну

Сански Мост - Браћа Зикрија (67) и Џевад Авдић (59) осуђени су на живот недостојан човјека, свакодневно страхујући и борећи се за своју егзистенцију.

Браћа су дубоко загазила у седму деценију живота, имају здравствених проблема и нису више у стању да обављају теже физичке послове, а живе без икаквих примања.

Кажу како су одмалена упућени један на другога и никада се нису женили, а све донедавно преживљавали су од скромне пензије коју је примао њихов отац, с којим су скупа живјели.

По његовој смрти остали су без икаквих средстава и додају како данас преживљавају искључиво захваљујући хуманим људима који их повремено помажу новцем и прехрамбеним потрепштинама.

Иначе, они су из Бањалуке, а у Санском Мосту већ годинама живе као избјегла и расељена лица у малој трошној кући у насељу Здена, гдје им смјештај плаћају опћинске власти.

Зикрија прича како је прије рата радио у неколико бањалучких предузећа, али да у послијератном периоду није успио пронаћи стално запослење и тако није остварио право на пензију. Његов брат Џевад, међутим, због психичких проблема био је неспособан за посао.

Додају како понекад ураде неки посао за дневницу, али да је зими врло тешко зарадити и наћи било какав посао. Авдићи кажу како немају никакву имовину, а да би преживјели присиљени су да претурају по контејнерима тражећи старо жељезо и други отпад који потом покушавају продати.

"Вјерујте, има дана када немамо шта јести. Понекад у контејнеру нађемо стари крух или остатке хране и то једемо. Било каква помоћ у храни би нам добро дошла. Такођер, ових дана остали смо и без огријева, па је тешко издржати када је хладније вријеме", кажу браћа.

Нада у боље сутра, кажу браћа, појавила се недавно када су постали корисници јавне кухиње, тако да имају обезбијеђен један дневни оброк. Сви који желе помоћи браћи Авдићима могу их посјетити на адреси Првомајска улица 175.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана