Браћа граде споменик српским жртвама у селу Чемерно код Илијаша

Срна
Браћа граде споменик српским жртвама у селу Чемерно код Илијаша

Источно Сарајево - У знак сјећања на 32 српске жртве страдале 10. јуна 1992. године у нападу муслиманских војних снага на село Чемерно код Илијаша, петорица браће Трифковић покренула су иницијативу за подизање спомен-капеле у овом селу, чија је изградња у току.

Иницијатива је покренута уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома и сагласност општине Илијаш. Парох илијашки Божидар Тановић каже да је изградња спомен-храма у поодмаклој фази и да је највјероватније да ће до 10. јуна идуће године највећи дио радова бити успјешно приведен крају.

- Браћа Трифковић, од којих четворица живе и раде у Аустралији, а један у Бијељини, заједно са браћом Србима  скупили су одређена средства за изградњу овог малог спомен-храма - рекао је парох Тановић. Према његовим ријечима, већ је озидана спомен-капела и покривена мала капела у дворишту сеоског гробља, крај гробнице. Парох истиче да је ово лијеп гест сродника жртава и српске браће да изградњом спомен-храма буде сачувана успомена и обезбијеђено мјесто на којем ће сваког 10. јуна бити служен парастос и гдје ће се окупљати и присјећати најмилијих који су трагично страдали.

Злочин на овом мјесту, гдје је до 1999. године била масовна гробница, починили су припадници Армије РБиХ из Брезе, Високог и Какња. Они су Чемерно напали у раним јутарњим часовима и убили 32 српска војника и цивила, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село су сравнили са земљом. Становници који нису убијени на кућном прагу или су у нападу рањени одведени су у злогласне логоре за Србе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана