Božićna radost uz porodicu i molitvu

Anita Janković-Rečević
Božićna radost uz porodicu i molitvu

Banjaluka - Odlaskom na mise sa kojih su upućene poruke mira i ljubavi, te uz bogatu trpezu u krugu porodice i prijatelja, katolički vjernici juče su širom RS i BiH proslavili najradosniji hrišćanski praznik Božić.

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu ponoćnoj i svečanoj misi, koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, prisustvovao je veliki broj vjernika.

Obraćajući se okupljenima, Puljić je rekao kako je malo onih koji šire i nose radost.

- Želimo da ovaj Božić donese radost koja izbija iz Božije blizine, radost koja pokazuje naše dostojanstvo - rekao je Puljić. Istakao je da, ako čovjek želi da bude srećan, treba da pokuša usrećiti druge.

- Slaviti Božić znači biti ojačan u vjeri, Bogu bliži, jedni drugima bliži - poručio je Puljić koji je vjernicima poželio obilje radosti, slogu i mir.

Predvodeći svečanu misu u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci biskup banjalučki Franjo Komarica je kazao da je Božić praznik istine, pravde, milosrđa, dobrote i ljubavi.

- Na ovaj dan rođenja spasitelja svijeta Isusa Hrista ne možemo zaboraviti naše sugrađane koji nemaju pravo na rodni kraj, na svoju Banjaluku, svoju BiH, a koji su rasuti širom svijeta - rekao je Komarica. Poručio je da Bog dolazi u svako ljudsko srce i svaku zajednicu koji su ga spremni primiti i pozvao katolike da krenu u susret Bogu.

Božićnoj misi u Trebinju osim katoličkih vjernika prisustvovali su i sveštenici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, kao i načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Zorana Milošević. Trebinjski župnik Ivo Šutalo vjernicima je poželio obilje zajedničkog života i međusobnog poštovanja kako bi se međusobno prihvatali.

Ponoćna misa služena je i u Prnjavoru i Srebrenici, a u crkvi Svetog Juraja Mučenika u Derventi ponoćnoj misi, osim vjernika prisustvovali su i potpredsjednik RS Josip Jerković, ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čordaš, kao i predstavnici Islamske zajednice i Grkokatoličke crkve.

Za Banjalučanina italijanskog porijekla Viktora Španjolija Božić je praznik nad praznicima jer slavi rođenje Hristovo.

- Trudim se da živim i da se ponašam po božijoj zapovijesti "Ne čini drugome ono što ne želiš da tebi drugi čine". Tako se ponašam tokom cijele godine, a posebno na Božić, koji proslavljam sa svojim najmilijim uz molitvu i obilnu trpezu na kojoj je prasetina, piletina, pite, sarma, vino i rakija. Djeca su dobila poklone, slatkiše i kolače - rekao je Španjoli. ++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana