Бошча се вратила у Лијевче поље

Дејан Јовичић
Бошча се вратила у Лијевче поље

Србац - Платнена марама под називом бошча као саставни дио народних ношњи жена из љевчанског краја отргнута је од заборава захваљујући ентузијастима из Ансамбла народних игара “Лијевче” из Разбоја, који су наставили традицију израде овог одјевног предмета.

Пројекат израде ношњи завршен је након годину уз финансијску подршку Омладинске банке Србац.

- Ношњу смо израдили по мотивима оригиналних бошчи и народних ношњи Лијевча поља које смо прикупили од наших предака - рекао је један од носилаца пројекта и члан ансамбла “Лијевче” Саша Ивковић.

Марама бошча представља оглавље које су носиле искључиво удате жене. Као динарска карактеристика најдуже се задржала у ношњи Лијевча. Црвена бошча заузимала је већи простор и носила се од Саве све до села уз руб Поткозарја, гдје је ношена бијела, брђанска бошча, у народу познатија као бјелобошча.

- Она се разликује од осталих марама по својим мотивима, везу и повезивањем на глави. Веома је упечатљива, због чега је требало дуго времена за израду како би била аутентична и репрезентовала некадашњи живот народа овог краја - рекао је Ивковић.

У процесу израде ношње присуствовали су разним предавањима и организовали излете у различите дијелове тог краја како би у разговору са мјештанима дошли до корисних информација које су им помогле у изради.

Чланови ансамбла “Лијевче” отишли су и корак даље у очувању традиције па су тако покренули и манифестацију у част бошче, која је одржана протеклог викенда у Српцу и гдје су посјетиоци могли видјети нове ношње које су израђене на основу оригиналних.

Симбол

Умјетнички руководилац ансамбла “Лијевче” Стана Наградић каже да су вратили у садашњост поједине обичаје који су давно ишчезли.

- Бошча је добила своје заслужено мјесто као најосновнији и најстарији елемент народне ношње овог краја. Жене са ових простора су је поносно носиле вијековима. Она је штитила главу од временских неприлика, али је истовремено наглашавала љепоту и била симбол борбе жена тог времена за опстанак и очување породице - рекла је Наградићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана