Borenović: Značajni napori vladike Jovana da očuva srpski identitet

Srna
Borenović: Značajni napori vladike Jovana da očuva srpski identitet

Banjaluka - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da je položaj Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Eparhiji pakračko-slavonskoj složen i zahtjevan, te da se čine maksimalni napori da se očuva srpski identitet u ovom dijelu Hrvatske.

Nakon današnje posjete Pakracu i episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, Borenović je naglasio da je ovo jedna od najstarijih eparhija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u kojoj danas ima svega 15.000 Srba.

„Vladika Jovan čini izuzetne napore da obnovi eparhiju na zdravim osnovama. Pokrenuo je projekat obnove eparhijskog dvora i biblioteke sa znatnim brojem knjiga i rukopisa koji govore o postojanju srpskog naroda u ovom dijelu Hrvatske“, rekao je Borenović Srni.

On je naveo da vladika Jovan radi u veoma teškim uslovima i doprinosi tome da Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Hrvatskoj budu vidljivi i da se drže svog istorijskog nasljeća.

„Značajno je da eparhija sve čini da sačuva srpski identitet, jezik, duhovnost i kulturu, te da se jednaka pažnja poklanja obnovi svih crkava u eparhiji“, istakao je Borenović.

On je dodao da je prije 25 godina u Pakracu i okolini živjelo većinsko srpsko stanovništvo, ali da se veoma malo ljudi vratilo nakon egzodusa 1995. godine, što predstavlja jedan od najvećih problema eparhije.

Osim Borenovića, u posjeti Eparhiji pakračko-slavonskoj bio je i član Predsjedništva PDP-a Milan Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana