Borci odbranili slobodu vođeni snagom duha i vjere

Milijana Latinović
Borci odbranili slobodu vođeni snagom duha i vjere

Gradiška - Sjećanje na poginule borce koji su vođeni snagom duha i vjere prema slobodi branili Republiku Srpsku nikada neće izblijediti, poručeno je juče na obilježavanju 26 godina od odbrane Gradiške.

Porodice poginulih, prijatelji, saborci i zvaničnici Srpske okupili su se u spomen-kompleksu Bok Jankovac u Gradišci gdje je služen parastos i položeni vijenci u znak sjećanja na 16 boraca koji su 8. avgusta 1992. godine poginuli braneći svoja ognjišta od pripadnika jedinice Hrvatske vojske “Berbir bojna”.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović istakla je da je obilježavanje ovakvih datuma veoma značajno, te da je najvažniji politički i moralni cilj jaka Srpska.

- Najvažnije je da smo zajedno i da pokažemo duboko poštovanje borcima koji su za Gradišku, Srpsku i braneći našu slobodu, dali živote i dijelove tijela. Kada obilježavamo ovakve događaje mora se slaviti i život Srpske - istakla je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je prije 26 godina u krvavoj borbi, braneći Gradišku i Srpsku, živote dalo 16 najboljih.

- Oni su junački dali život za slobodu i zato mi danas imamo Republiku koju moramo čuvati kako zjenicu oka -naglasio je Savanović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da je Srpska poginulim borcima i stvaraocima Srpske i dalje puno toga dužna. Poslanik u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica je rekao da je Bok Jankovac mjesto koje svjedoči da se istorija ponavlja i da je Hrvatska bila agresor na teritoriji Srpske.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Bok Jankovac Zoran Trnjanin poručio je da srpski narod danas ne bi bio u Gradišci da nije bilo momaka koji su poginuli braneći je.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježje u Bok Jankovcu položili su i izaslanik predsjednika Srpske Radovan Kovačević, delegacije Boračke organizacije, Trećeg pješadijskog RS puka, opštine Gradiška i brojnih udruženja.

Pomoć za borce

Željka Cvijanović je istakla da Vlada godišnje izdvaja više od 250 miliona KM za boračke kategorije.

- Kroz Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije od 1999. do 2018. u Gradišci su zbrinute 232 porodice. Putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u ovoj opštini zaposlena su 63 invalida, a za jednokratne novčane pomoći za liječenje, socijalno ugrožene i banjsku rehabilitaciju utrošeno je 90.350 KM - rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana