Блокирани рачуни општине Билећа

ATV
Блокирани рачуни општине Билећа

Билећа - У Билећи је све стало, рачун ове општине већ данима је у блокади. Новца нема, а дугови само расту, не крију надлежни. Због хавраије у Плату у Билећу не стижу ни паре од накнаде за потопљено земљиште из ХЕТ-а. Велики проблем је што више од пола општинског буџета иде за плате радника.

Када и како ће општина Билећа изаћи из финасијске блокаде нико не зна. Не знају ни надлежни који пред камере не желе. И они признају највише испаштају грађани Билеће, а понајвише они запослени у овој администрацији.

Плате нема, а ко зна хоће ли је и бити, коментар је радника али ни они пред камере неће. У синдикату кажу нижим буџетским корисницим се већ дугују двије плате. Поручују зарађено ће тражити на суду.

 ”У случају кашњења плате ми ћемо све проблеме рјешавати путем Агенције за мирно рјешавање радно-правних сопорова, а у задњем случају и путем суда. Толерантни смо до краја мјесеца за претходни мјесец да можемо сачекати плату, тешко је живјети са овом платом која је минорна и мала, а не без плате”, рекао је Милорад Војновић, предсједник Синдиката општине Билећа.

И у Центру за социјални рад су се ухватили за главу, плаше се да не испаштају најосјетљивије категорије. Иако ресорно министарство на вријеме уплати новац за социјалну помоћ, радницима Центра су руке везане јер је рачун општине блокиран.

“Рачун је блокиран и ми очекујемо да се одблокира за неколико дана. Очекујемо исплату социјалних помоћи и осталих помоћи што се тиче социјелне заштите за пети мјесец. Више имамо проблема што се тиче једнократних помоћи и мислим да би став општине требао да буде да у првом исплатном реду буде исплата социјалних помоћи и социјалних давања”, истакла је Бранка Радмиловић, директор Центра за социјални рад Билећа.

Из Пореске управе Републике Српске кажу да до данас дуг општине Билећа износи 204.500 марака. Додају да ова Општина нема репрограмираних пореских обавеза. Дуг у редовној наплати износи 94.565 марака, а дуг по рјешењима принудне наплате износи 109.960 марака.

(АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана