Bivši borci opštine Srbac biće sačuvani od zaborava

Dejan Jovičić
Bivši borci opštine Srbac biće sačuvani od zaborava

Srbac - Opština Srbac godišnje će izdvajati 10.000 KM za obilježavanje važnijih događaja iz Odbrambeno-otadžbinskog i Prvog i Drugog svjetskog rata.

Na inicijativu načelnika Srpca Mlađana Dragosavljevića, formiran je Odbor za obilježavanje značajnih datuma i jubileja i izrađen kalendar svih važnijih zbivanja iz proteklih ratova.

- Obuhvatili smo 43 događaja čije će obilježavanje zajednički organizovati Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, boračke organizacije i mjesne zajednice, a prijedlog kalendara je dobio jednoglasnu podršku odbornika na zasjedanju lokalnog parlamenta - rekao je Dragosavljević.

Najvećim dijelom biće organizovani parastosi za poginule borce Vojske Republike Srpske, a prvi put će se obilježiti neki od značajnijih događaja iz Prvog i Drugog svjetskog rata, kao što su Dani sjećanja na pobjedu srpske nad austrougarskom vojskom u Cerskoj bici i pomen za deset stradalih djevojaka u Novoj Vesi 1944. godine.

Istoričar Danilo Košutić, jedan od članova Odbora za obilježavanje značajnih datuma, rekao je da će uskoro biti sačinjen spisak učesnika NOR-a iz svih naseljenih mjesta opštine Srbac kako bi se njihova imena sačuvala od zaborava i spisak stavio pod trajnu zaštitu.

- Velika je šteta što ne postoji sličan spisak učesnika Prvog svjetskog rata, pa se tek sada traga ko su sve bili dobrovoljci iz Srpca koji su se borili na Solunskom frontu - istakao je Košutić.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Srbac Branko Pivašević rekao je da na području Srpca ima još samo pet živih učesnika NOR-a, zbog čega je potrebno transformisati odbor u neku vrstu udruženja potomaka i poštovalaca NOR-a i borbe protiv fašizma.

- Zbog toga smo kooptirali nekoliko novih članova u predsjedništvo, među kojima je Milutin Stegić, kome su ustaše 1944. godine svirepo pobile 20 članova šire porodice, Miodrag Davidović, general iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kojem su tri strica bili oficiri u NOR-u, mještanin Rade Vujić, koji redovno organizuje proslavu nekadašnjeg Dana Republike, 29. novembra i još nekoliko novih članova - rekao je Pivašević.

Od 1.214 učesnika NOR-a sa područja opštine Srbac, 390 ih je poginulo, dok je njih 315 odvedeno u zarobljeništvo.

U proteklom ratu učestvovalo je oko 4.500 boraca sa područja Srpca, a njih 120 izgubilo je živote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana