Bijeljinski korzo vraća lijepe uspomene i stari duh grada

Ljiljana Aleksić
Bijeljinski korzo vraća lijepe uspomene i stari duh grada

Bijeljina - Riječ korzo uvijek budi lijepe uspomene i sjeća na prošla vremena, a tako je bilo i u nedjelju uveče u Bijeljini jer su Semberci nakon više decenija ponovo dobili popularno šetalište.

Gradska uprava Bijeljina organizovala je prigodan program “Korzo je ponovo u modi” povodom otvaranja rekonstruisanog šetališta između Narodne biblioteke “Filip Višnjić” i Tržnog centra “Emporium”.

Cijela atmosfera Bijeljince je podsjetila na neka prošla vremena, kada je korzo bio centar društvenog života. Za dobar provod i uživanje u prvoj jesenjoj večeri pobrinuli su se članovi SKUD “Semberija”, učenici Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” i glumac Ivan Petrović, a podršku je dao i Muzej Semberije mini-izložbom o vremenu, ljudima i ambijentu nekadašnjeg korza.

- Na ovaj način željeli smo da vratimo stari duh Bijeljine. U posljednjih deset godina trg je počeo da dobija drugačiji izgled. Zatvorili smo ga za saobraćaj i uređivali centar grada, pretvarajući ga u pravi korzo - izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić na otvaranju.

Korzo je preuređen i modernizovan, ali s obrisima koji podsjećaju na davna vremena kada su se na ovom mjestu sastajali momci i djevojke, a i prijatelji da razmijene dnevne aktuelnosti, ali i svi oni koji su imali namjeru samo da prošetaju.

- Nadam se da ćemo probuditi sjećanja mojih vršnjaka, ali i onih malo starijih koji su živjeli u to doba i čiji se život odvijao upravo na korzu - rekao je Mićić.

Članovi KUD-a u nošnjama iz tog vremena pokušali su da sve prisutne vrate u ta vremena.

Slobodan Todorović (76) prisjetio se dana koje je provodio na bijeljinskom korzu, gdje je upoznao svoju životnu saputnicu.

- Mi smo živjeli za izlazak na korzo. Obično se izlazilo subotom do određenog vremena, tu smo šetali, družili se, voljeli… Tu sam upoznao i svoju suprugu - rekao je on.

Korzo i navika Bijeljinaca da slobodno vrijeme provode izvan kuće i dvorišta počeli su da zaživljavaju nakon zamjene turske vlasti austrougarskom i uporedo sa stasavanjem mlade građanske klase koja je prihvatila zapadnjačku filozofiju dokolice. Šetnju i druženje na korzu u večernjim časovima prihvatili su najviše mladi.

  • To je bilo posebno izraženo u proljećnim mjesecima, kada grad obuče zeleno ruho sa mirisima cvijeća iz dvorišta. Ovaj oblik druženja mladih na javnim mjestima predstavljao je najjači način razbijanja orijentalnih navika u sredini koja je ubrzano prihvatala evropske manire i načine ponašanja - opisao je žal za prošlim vremenima bijeljinski hroničar Slobodan Lukić u knjizi “Korzo stare Bijeljine”.

Uređenje

U Gradskoj upravi kažu da će nastaviti da uređuju centar.

- Namjeravamo da uradimo još neke detalje na ovom potezu. Prije svega, mislim na dekorativnu uličnu rasvjetu, koja će upotpuniti taj ambijent - rekao je načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Tomica Stojanović. On je istakao da je namjera da se stariji žitelji vrate na taj prostor i da penzionerske dane provode u šetnji i druženju, a da mladi od njih nauče na koji način treba da provode slobodno vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana