Бијељинци поврће купују на комад и везицу

Љиљана Алексић
Бијељинци поврће купују на комад и везицу

Бијељина - Иако је Семберија позната по производњи поврћа, на тезгама је за сада углавном оно из увоза и пластеника, а док чекају да приспије домаће, Бијељинци су принуђени да га пазаре по високим цијенама.

Понуда на зеленој пијаци је богата и разноврсна, а цијене су према оцјени бројних Сембераца, превисоке.

Млади кромпир кошта од 2,5 до 3,5 КМ, краставци од 1,5 до 2,5 марке, а парадајз од три до 4,5 марака. Зелена салата по главици кошта од марку до 1,5, а млади лук од три до пет марака, колико коштају и паприке. Најскупљи је бијели лук, који по килограму кошта 10 марака. Осим поврћа, у понуди су и јагоде, које коштају од четири до шест КМ за килограм.

- Купио сам мало карфиола, везицу лука и главицу салате. Углавном помало, јер цијене су ове високе, поготово за нас пензионере - каже Бијељинац Драган Ј.

Продавачица на зеленој пијаци Оленија Трифковић каже да грађани купују више пред празнике и викендом.

- Богата је понуда, а узима колико ко може. Ово рано поврће и воће људи купују у мањим количинама - каже Трифковићева.

Младен Лазић из Голог Брда код Бијељине један је од највећих произвођача поврћа када је ријеч о пластеничкој производњи у БиХ и тиме се бави годинама.

Пластеничку производњу поставио је на око пет хектара, а обрађује и 30 хектара земљишта на отвореном. Каже да углавном има уговорену производњу за велике откупљиваче, а мањи дио производа заврши на пијаци.

Према његовим ријечима, берба краставца из ране пластеничке производње почела је у априлу и до сада је ово поврће обрао седам пута.

- Задовољан сам пласманом, али и неочекивано добром цијеном у посљедњих седам-осам година. Приноси су такође велики, захваљујући повољним временским условима - каже Лазић.

Пластеничком краставцу одговарају хладне ноћи, а топли и сунчани дани, што одређује добре приносе.

- Берба се обавља до 1. децембра и очекујемо око 600 тона краставаца у овој сезони - каже он. Додаје да је цијена око 2,5 КМ по килограму, али да ће због увозне производње у наредном периоду бити око 1,5 КМ.

- Семберији је потребно неколико великих произвођача краставаца, да бисмо направили проход за наше произвођаче и зауставили увоз из Албаније, Македоније и са других тржишта - каже Лазић.

На 12 хектара засадио је и кромпир, а планира и сјетву цвекле. Повртари расађују парадајз и лук и надају се да ће имати добар род, али и цијену на тржишту.

Пијаца

У Служби за организацију пијачних услуга предузећа “Комуналац” најављују улагања и реконструкцију зелене пијаце по угледу на тржнице у већим градовима Српске и Србије.

- Бијељинска пијаца има 303 тезге, од којих је тренутно закупљено 138. Пијаца је најпосјећенија уторком и петком, када долазе пољопривредници са села и продају домаће производе - рекао је Данијел Перић, руководилац ове службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана