Бијељинце гуши смрад са депоније

Љиљана Алексић
Бијељинце гуши смрад са депоније

Бијељина - Сунцу и високим температурама становници дијела Бијељине се не радују, посебно мјештани мјесне заједнице “Вељко Лукић”, који, како кажу, не могу нормално да живе од несносног смрада који се шири с оближње регионалне депоније.

Огорчење не крију и истичу да страхују од еколошке катастрофе.

- Не можемо од смрада изаћи напоље. Не смијемо прозоре да отворимо. Изнесем веш напоље и вратим га поново на прање јер се у њега увуку непријатни мириси. Сваки дан је катастрофа, посебно љети, када крену високе температуре. О баштама и воћу да не причамо - рекла је мјештанка овог насеља Рада Милковић.

У мјесној заједници “Вељко Лукић” више од половине становништва су избјегли и расељени који су се након посљедњег рата настанили у Бијељини. Купили су плацеве и саградили нове домове у жељи да ту заувијек остану. Ни слутили нису, кажу, да ће им се ово догодити.

- Када су нам говорили о пројекту депоније, много тога су обећали. Рекли су биће рециклажни отпад, прерада смећа и отпада, кланички отпад ће се посебно лагеровати и слично. Међутим, од тога нема ништа. То су само лијепе ријечи и обећања која нису испуњена. Ова депонија је обично сметљиште - очајна је Милковићева.

Незадовољство не крију ни њене комшије.

- Нама је стрпљење при крају и чини се да никога није брига за овај проблем. Ми не можемо више да издржимо. Немамо гдје да идемо, овдје смо саградили куће сањајући бољи живот, а шта смо добили. Само несносан смрад, који нас гуши годинама. Бојим се за наше здравље - прича Драган Самарџић, који живи у близини депоније.

Да постоје здравствени проблеми ових становника потврђује бијељински кардиолог Милица Ловрић.

- Посебно су на удару људи који имају проблема са дисајним путевима, они код којих је нарушен имуни систем, особе које имају алергијску склоност и пацијенти са кардиоваскуларним проблемима - каже она.

У предузећу “Еко-деп”, које газдује регионалном депонијом, кажу да чине све напоре да буде смањен интензитет непријатних мириса и тврде да је много боље стање него прије четири-пет година.

- Свакодневно прекривамо депоновани отпад инертним материјалом, а одређеним средствима третирамо мањи непокривени дио депоније, све с циљем спречавања непријатних мириса - рекао је директор “Еко-депа” у Бијељини Драгиша Марјановић.

Помоћ

Мјештани МЗ “Вељко Лукић”, који су се више пута због овог проблема обраћали надлежнима и писали петиције, више не вјерују у обећања. Кажу да морају сами наћи рјешење за овај проблем. Недавно им је помоћ обећана из бијељинског СНСД-а. Градски одбор ове странке инсистираће на томе да буде издвојен новац из локалног буџета да се депонија угаси и пресели на друго мјесто, али и да се утврди одговорност за овај промашени пројекат и све његове негативне посљедице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана