Bijeljina: Darovali rekordan broj doza dragocjene tečnosti

Lj. A.
Bijeljina: Darovali rekordan broj doza dragocjene tečnosti

Bijeljina - Dobrovoljni davaoci krvi u Bijeljini imali su uspješnu godinu. Zahvaljujući njima spaseni su brojni životi jer je prikupljeno rekordnih 800 doza krvi, a očekuje se da će do kraja mjeseca taj broj dostići oko hiljadu.

Prema riječima predsjednika Društva dobrovoljnih davalaca krvi "Zdravlje" iz Bijeljine Vlade Simića, organizovano je nekoliko velikih akcija koje su uspješno realizovane.

- Pred kraj godine tradicionalno organizujemo veliku akciju dobrovoljnog davalaštva krvi na kojoj se prikupi oko 100 doza. Ove godine prikupili smo oko 150 doza zahvaljujući dobrom odzivu davalaca, što je trećina mjesečnih potreba regionalnog Centra za transfuzijsku medicinu u Bijeljini - rekao je Simić.

Rezultatima i saradnjom zadovoljni su i u Centru za transfuzijsku medicinu koji pokriva deset opština u ovom dijelu Srpske.

- Ove godine pojavilo se oko 5.000 zainteresovanih davalaca, ali smo nekoliko stotina vratili iz raznih razloga. Mjesečna potrošnja u prosjeku iznosi oko 350 jedinica, uključujući pacijente u Bijeljini ili naše pacijente koji se liječe u drugim ustanovama u Srpskoj ili dalje - rekao je transfuziolog Žarko Marković.

Davalaštvo u Bijeljini ima dugu tradiciju i sigurne davaoce. To potvrđuje i moto da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

Jedan od svijetlih primjera je i Branislav Vuković koji je krv darovao 90. put.

- Meni to nije teško i rado se odazivam, ali bi trebalo što veći broj mladih da se uključi jer mi stariji polako starimo. Nikada se ne zna kome će krv zatrebati - kaže on.

Budimir Gavrić krv je darovao 75 puta.

- Pozivam sve da nam se priključe. Ko jednom daruje krv, uvijek će to činiti - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana