Бијељина: Даровали рекордан број доза драгоцјене течности

Љ. А.
Бијељина: Даровали рекордан број доза драгоцјене течности

Бијељина - Добровољни даваоци крви у Бијељини имали су успјешну годину. Захваљујући њима спасени су бројни животи јер је прикупљено рекордних 800 доза крви, а очекује се да ће до краја мјесеца тај број достићи око хиљаду.

Према ријечима предсједника Друштва добровољних давалаца крви "Здравље" из Бијељине Владе Симића, организовано је неколико великих акција које су успјешно реализоване.

- Пред крај године традиционално организујемо велику акцију добровољног давалаштва крви на којој се прикупи око 100 доза. Ове године прикупили смо око 150 доза захваљујући добром одзиву давалаца, што је трећина мјесечних потреба регионалног Центра за трансфузијску медицину у Бијељини - рекао је Симић.

Резултатима и сарадњом задовољни су и у Центру за трансфузијску медицину који покрива десет општина у овом дијелу Српске.

- Ове године појавило се око 5.000 заинтересованих давалаца, али смо неколико стотина вратили из разних разлога. Мјесечна потрошња у просјеку износи око 350 јединица, укључујући пацијенте у Бијељини или наше пацијенте који се лијече у другим установама у Српској или даље - рекао је трансфузиолог Жарко Марковић.

Давалаштво у Бијељини има дугу традицију и сигурне даваоце. То потврђује и мото да крв чека пацијента, а не пацијент крв.

Један од свијетлих примјера је и Бранислав Вуковић који је крв даровао 90. пут.

- Мени то није тешко и радо се одазивам, али би требало што већи број младих да се укључи јер ми старији полако старимо. Никада се не зна коме ће крв затребати - каже он.

Будимир Гаврић крв је даровао 75 пута.

- Позивам све да нам се прикључе. Ко једном дарује крв, увијек ће то чинити - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана