Библиотека Љубињске парохије отворила врата након осам деценија

Р. Ми.
Библиотека Љубињске парохије отворила врата након осам деценија

Љубиње - Скоро осам деценија, послије спаљивања на почетку Другог свјетског рата, Парохијска библиотека у Љубињу однедавно је поново отворила своја врата за све љубитеље писане ријечи.

Дијелом сачуване старе, врло вриједне књиге и нови наслови, опет су доступни љубитељима изучавања српског језика и историографије.

- Иако махом неуки људи, љубињски сељаци су, ризикујући своје животе, спасавали тада и старе црквене књиге, рачунајући да је у њима сачувана њихова прошлост. У збјегове у планину Илију код Љубиња носили су са собом и те књиге, међу којима је њих тридесетак које датирају вијековима уназад, а добар дио њих односи се на матичне књиге и домовнике, у које су уношени рођени, крштени, вјенчани и умрли, али је сачувано и доста литургијских, старих књига, на основу којих се само може претпоставити колико благо је тих смутних ратних дана нетрагом нестало у пепелу - каже парох љубињски Саша Којовић.

- Ту је неисцрпно море података, од самог изучавања развоја језика, до изузетно важних података који су записани на маргинама старих књига. Можда је неко мислио да пишући на маргини уништава књигу, међутим, данас је можда много важније шта је записано на маргинама, него што је сама књига и пружа податке који би остали непознати да није записано на маргини - каже Којовић.

Из љубињских старих књига, каже он, може се пратити и историјат српског језика, јер је међу књигама донација фототипског Четворојеванђеља, рађеног за цара Душана Силног, а преписао га је Никола Станојевић, што је библиотеци даровао Љубињац Вељко Брборић, професор београдског Филолошког факултета.

Након преписивачких школа, слиједе и штампана издања, па је из штампарије у Венецији Јеролима Загуровића 1580. године изашао стари "Служавник", који је у Љубињу сачуван у цијелости и ова је књига једна од најстаријих на простору источне Херцеговине. Ту је и прво модерно издање Светог писма штампаног на писму Вукове реформе и то исте оне године када је реформа усвојена, 1868, затим и један поклон старе Библије на шведском језику, али су то, како каже отац Саша, само неки од великог броја љубињских раритета које је успио сакупити и учинити да, ма колико он скроман био, овај градић постане много богатији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана