Betonski zid spasava Srbac od poplava

Dejan Jovičić
Betonski zid spasava Srbac od poplava

Srbac - S ciljem sprečavanja izlijevanja Vrbasa u srbačkom selu Prijebljezi, koje bi moglo dovesti do potapanja cijele opštine, počela je nadogradnja nasipa, što će onemogućiti ponavljanje katastrofalne situacije iz 2014. godine kada su poplave Srpcu nanijele štetu od oko 10 miliona maraka.

Da je tada došlo do popuštanja vrbaskog nasipa u Prijebljezima, ta cifra bila bi višestruko uvećana. Zbog toga je odlučeno da se preduzmu preventivne mjere i taj nasip dodatno ojača betonskim zidom dugim 2,2 kilometra.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da će na pojedinim mjestima nasip biti povećan za oko 120 centimetara, što bi u budućnosti trebalo da spriječi probijanje vode i katastrofe širih razmjera.

- Ova investicija je dio ukupnog projekta rekonstrukcije vrbasko-savskog nasipa u Srpcu u dužini od 9,2 kilometra, za šta će biti izdvojeno 3,1 milion KM. Projektom je obuhvaćeno 5,2 kilometara savskog i četiri kilometra vrbaskog nasipa, a rok za završetak radova je godina - istakao je Dragosavljević.

Projekat se realizuje u okviru programa "Upravljanje rizikom od poplava u Republici Srpskoj" koji implementira Evropska investiciona banka, a investitor je Javno preduzeće "Vode Srpske". Radove izvodi Građevinsko preduzeće "Keso promet" iz Zvornika.

Mještanka Prijebljega Ivana Kesić kaže da se i sada sjeća kataklizmičnih scena od prije četiri godine kada je na stotine mještana i dobrovoljaca došlo u njeno selo da spasi Srbac od nabujalog Vrbasa.

- Voda je svakog časa prijetila da se izlije preko nasipa i ugrozi ne samo naše selo, već i kompletno gradsko područje, koje bi se našlo pod vodom. Zbog toga su mještani i brojni volonteri satima neumorno gradili zečije nasipe u dužini od dva kilometra, a bila je angažovana i brojna mehanizacija. Teškom mukom i uz velike napore, spriječen je najgori scenario - rekla je Ivana. Ona podsjeća da su i pored toga brojna domaćinstva u Prijebljezima bila zahvaćena poplavama, posebno u nebranjenom dijelu sela.

Početkom oktobra počela je i rekonstrukcija savskog nasipa u Srpcu, koji je pretrpio oštećenja prilikom posljednjih poplava u martu ove godine, zbog čega su takođe postavljani zečiji nasipi kako bi se zaustavila rijeka Sava, koja je prijetila da dostigne rekordan nivo vodostaja na tom području.

- Šteta koju smo tada pretrpjeli na građevinskim objektima, poljoprivredi i javnoj infrastrukturi iznosila je oko 228.000 KM. Naročito velike troškove odbrane od poplava imali smo upravo na savskom nasipu, gdje su brojne građevinske mašine, uz pomoć dobrovoljaca, postavljale vreće sa pijeskom da bismo zaštitili nasip od probijanja i plavljenja čitavog grada - rekao je Dragosavljević.

Milionske investicije

U sanaciju vodoprivrednih objekata u Srpcu Vlada RS je do sada uložila 3,2 miliona KM, a u toku je i revitalizacija crpnih pumpi u ovoj opštini u vrijednosti od 2,5 miliona KM. Kada se uzme u obzir i započeti projekat sanacije vrbasko-savskog nasipa, ukupna ulaganja u jačanje sistema odbrane od poplava na području srbačke opštine iznosiće oko 8,8 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana