Banjalučki studenti prava odnijeli pobjedu

Anita Janković-Rečević
Banjalučki studenti prava odnijeli pobjedu

Banjaluka - Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i polaznici Pravne klinike za ljudska prava odnijeli su pobjedu na takmičenju u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava, uprkos jakoj konkurenciji.

Ovogodišnje 6. državno takmičenje u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava okupilo je od 8. do 11. novembra na Jahorini studente pravnih fakulteta iz cijele BiH.

Timovi fakulteta na takmičenju bili su sačinjeni od šest studenata podijeljenih u uloge aplikanta i respondenta pred Evropskim sudom za ljudska prava. 

Tim aplikanta iz banjalučkog Pravnog fakulteta činili su Milica Ristić, Ivona Tomić i Jovan D. Malešević, dok su u timu respondenta bili Maja Milošević, Gorana Radetić i Gavrilo Kerkez.

Studente su za takmičenje spremali asistenti Pravnog fakulteta u Banjaluci Olivera Ševo i Igor Popović.

Osim nagrade za ukupnog pobjednika, budući pravnici iz Banjaluke osvojili su i nagradu za najbolji podnesak aplikanta, a studentkinje Milica Ristić i Maja Milošević, koje su bile u mečevima grupne faze, proglašene su za najbolje govornike meča.

- Ovo takmičenje je afirmacija našeg znanja i sposobnosti kao pravnika i govornika, ali i našeg truda i rada tokom priprema i studija u cjelini. Uvidjeli smo šta znači timski rad, koji je bio ključni faktor naše pobjede - rekla je Miloševićeva. 

Dodala je da su im pohvale stranih sudija Suda BiH motivacija za dalje obrazovanje.

- Nova poznanstva sa kolegama sa drugih pravnih fakulteta su neprocjenjiva. Ovakvi događaji povezuju mlade ljude na najpozitivniji mogući način - istakla je Miloševićeva.

Takmičarka Gorana Radetić navodi da im je pobjedom na ovom takmičenju odato priznanje za znanje, trud i rad.

  • Sudije Suda BiH su ocjenjivale naše sposobnosti izlaganja, logičkog zaključivanja i prepoznavanja pravnih instituta, što je izuzetna prilika i čast, te zadovoljstvo jer su upravo oni odlučili da smo mi zaslužili pobjedu - rekla je Radetićeva.

Pripreme

Na Pravnom fakultetu u Banjaluci ističu da su pripreme za ovo takmičenje, na kojem su sudska vijeća činile sudije Suda BiH, trajale više od mjesec.

- Prvi dio priprema odnosio se na pripremu pisanog podneska aplikanta i pisanog podneska države na osnovu dobijenog hipotetičkog slučaja, dok se drugi dio priprema odnosio na usmeno izlaganje pred sudijama - istakli su na ovom fakultetu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana