Бањалучки студенти права однијели побједу

Анита Јанковић-Речевић
Бањалучки студенти права однијели побједу

Бањалука - Студенти Правног факултета Универзитета у Бањалуци и полазници Правне клинике за људска права однијели су побједу на такмичењу у симулираном суђењу из области кривичног права, упркос јакој конкуренцији.

Овогодишње 6. државно такмичење у симулираном суђењу из области кривичног права окупило је од 8. до 11. новембра на Јахорини студенте правних факултета из цијеле БиХ.

Тимови факултета на такмичењу били су сачињени од шест студената подијељених у улоге апликанта и респондента пред Европским судом за људска права. 

Тим апликанта из бањалучког Правног факултета чинили су Милица Ристић, Ивона Томић и Јован Д. Малешевић, док су у тиму респондента били Маја Милошевић, Горана Радетић и Гаврило Керкез.

Студенте су за такмичење спремали асистенти Правног факултета у Бањалуци Оливера Шево и Игор Поповић.

Осим награде за укупног побједника, будући правници из Бањалуке освојили су и награду за најбољи поднесак апликанта, а студенткиње Милица Ристић и Маја Милошевић, које су биле у мечевима групне фазе, проглашене су за најбоље говорнике меча.

- Ово такмичење је афирмација нашег знања и способности као правника и говорника, али и нашег труда и рада током припрема и студија у цјелини. Увидјели смо шта значи тимски рад, који је био кључни фактор наше побједе - рекла је Милошевићева. 

Додала је да су им похвале страних судија Суда БиХ мотивација за даље образовање.

- Нова познанства са колегама са других правних факултета су непроцјењива. Овакви догађаји повезују младе људе на најпозитивнији могући начин - истакла је Милошевићева.

Такмичарка Горана Радетић наводи да им је побједом на овом такмичењу одато признање за знање, труд и рад.

  • Судије Суда БиХ су оцјењивале наше способности излагања, логичког закључивања и препознавања правних института, што је изузетна прилика и част, те задовољство јер су управо они одлучили да смо ми заслужили побједу - рекла је Радетићева.

Припреме

На Правном факултету у Бањалуци истичу да су припреме за ово такмичење, на којем су судска вијећа чиниле судије Суда БиХ, трајале више од мјесец.

- Први дио припрема односио се на припрему писаног поднеска апликанта и писаног поднеска државе на основу добијеног хипотетичког случаја, док се други дио припрема односио на усмено излагање пред судијама - истакли су на овом факултету. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана