Бањалучке студенткиње љепоте и културу РС представиле свијету

Дејан Јовичић
Бањалучке студенткиње љепоте и културу РС представиле свијету

Србац - Културолошка различитост није препрека младима из цијелог свијета да раде и заједно стварају боље и праведније друштво у којем ће свако имати једнака права и шансу да се школује, запосли и живи од свог рада.

То је један од закључака недавно завршене љетне школе на Институту Њујорка и Санкт Петербурга за лингвистику, когницију и културу, у којој су учествовале студенткиње мастер студија Филолошког факултета у Бањалуци Ивана Вукотић и Снежана Пилиповић.

Кроз ову школу, која је одржана у Санкт Петербургу, до сада је прошло више од 1.000 учесника из више од 50 држава, а ове године школа је успјела да окупи студенте из чак 28 држава Европе, Америке и Азије.

Неке од тема које су млади студенти изучавали били су свјетски језици, умјетност и послијератна култура у Русији и Америци, а у центру пажње је управо била разноликост.

- Школа је трајала три седмице, а свако од учесника је у складу са својим интересовањима бирао неколико курсева. Основни циљ је био да се млади укључе у дискусије о савременим проблемима и питањима која муче данашњи свијет и при томе напусте традиционална академска ограничења. Едукатори су били професори из цијелог свијета - рекла је студенткиња Снежана Пилиповић из Бањалуке.

Њена колегиница Ивана Вукотић из Српца каже да су се пријавиле за учешће на иницијативу професора са бањалучког Филолошког факултета јер је ријеч о напредном студијском програму који је настао у сарадњи државног универзитета у Санкт Петербургу и државног универзитета у Њујорку и који пружа велике могућности младим студентима за напредовање и усавршавање.

- Едукација на овом институту нас је обогатила у сваком смислу, помогла нам да се оријентишемо и пронађемо свој пут у академском погледу. Предавања су била садржајна јер смо училе од најбољих. Кроз дискусије у учионици и ван ње свако од нас је дао допринос и сазнале смо много тога о другим културама, а потрудиле смо се да представимо нашу државу у најбољем свјетлу кроз приче о њеном туристичком потенцијалу, градовима и предјелима - рекла је Ивана.

С обзиром на то да трошкови пута нису били покривени, она је захвалила руском институту који је сносио дио трошкова њиховог боравка у Санкт Петербургу.

- Захвалност дугујем и начелнику Српца Млађану Драгосављевићу, који је имао разумијевања и уплатио одређен износ из општинског буџета како би помогао мој одлазак у Русију - рекла је Ивана.

Традиција дуга 15 година

Љетна школа у Санкт Петербургу одржава се од 2003. године, а ове године је окупила највећи број учесника до сада. Бањалучке студенткиње су једине из БиХ које су  учествовале ове године, а заједно с њима у раду школе је учествовало и неколико студената из Србије и Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана