Bajka zvana Brioni

D. TODOROVIĆ
Bajka zvana Brioni

FOČA - Fočanski Brioni su, bez sumnje, najuređeniji i najomiljeniji ugostiteljsko-turistički kutak ne samo Fočaka.

 Formirani šezdesetih godina prošlog vijeka kao privredna jedinica ovdašnjeg Kazneno-popravnog zavoda, sa zadatkom da se radno zaposle osuđenici, ostrvo na Ćehotini, tri kilometra istočno od grada, sa motelom, ubrzo je postalo mjesto za odmor i poslovne razgovore ljudi iz regije. Asocijacija na Titove Brione samo mu je podigla ugled.

- Brioni su doživjeli istinsku rekonstrukciju objekta i okoline sedamdesetih godina, a prije sedam-osam godina uspjeli smo da povratimo najveći dio nekadašnjeg sjaja i ugleda - rekao nam je pomoćnik direktora Privredne jedinice "Drina" Željko Josipović, koji ističe veliko zalaganje i trud stalno zaposlenih radnika, ali i osuđenih lica u KPZ-u.

Fočanski Brioni danas su botanička bašta. Na malom prostoru živi oko 500 biljnih vrsta.

Josipović, zaljubljen u ovaj prostor, vodi nas adom, kroz hladovinu visokih stabala javora, breze i zimzelenog rastinja.

Staze, oivičene bijelim kamenim oblucima iz korita Ćehotine i raznobojnim cvijećem, odmor su za dušu i tijelo.

Odnedavno ovo izletište ima i prekrasan mini zoo-park.

Njegovo uređenje pomoglo je Lovačko društvo "Bakić". Mladi, pogotovo djeca, prosto su fascinirani susretom sa srnom, fazanom, konjima ponijima i parom paunova, koji su nedavno stigli iz Doboja. U vodi jezerceta zajedno plivaju patke i pastrmke, a najmlađima su na raspolaganju ljuljaške i tobogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana