BDP porastao za 3,1 odsto

Marijana Miljić
BDP porastao za 3,1 odsto

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS u prvom kvartalu ove godine porastao je za 3,1 odsto u odnosu na isti period lani.

Najveći rast BDP-a u prvom kvartalu i to od 6,4 odsto ostvaren je u građevinarstvu, dok je u oblasti vađenja rude i kamena, proizvodnje i snabdijevanja strujom, parom i klimatizacijom rast iznosio pet procenata.

- U trgovini na veliko i malo, popravci motornih vozila, motocikala, te saobraćaju i skladišćenju, kao i hotelijerstvu i ugostiteljstvu rast BDP-a iznosio je 4,2 odsto. Procenat rasta od tri odsto zabilježen je u području umjetnosti, zabava i rekreacija te ostalim uslužnim djelatnostima - podaci su Zavoda za statistiku RS.

Manji rast BDP-a i to od svega 1,8 odsto ostvaren je u finansijskim i djelatnostima osiguranja, 1,7 odsto u stručnim naučnim i tehničkim djelatnostima, a od 1,1 odsto u poslovanju nekretninama te poljoprivredi i šumarstvu.

- Javna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje te obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada imali su najmanji rast BDP-a i to od svega 0,9 odsto - navedeno je u statističkim podacima.

S druge strane, BDP je pao u prerađivačkoj industriji i to za 2,1 odsto te informacijama i komunikacijama za 0,2 odsto.

Privrednici ističu da je za pohvalu rast BDP-a RS od 3,1 odsto, ali je zabrinjavajući pad u realnom sektoru.

- Najvećem rastu BDP-a u građevinarstvu sigurno su doprinijeli završeni objekti i oživljavanje stanogradnje. Građevinci grade zgrade jer je sve veća potražnja za stanovima - rekao je potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Naglasio je da, s druge strane, nikako nije pozitivan pad BDP-a u prerađivačkoj industriji.

  • Zbog toga sve snage treba usmjeriti u oživljavanje prerade, osposobljavanje i privlačenje što većeg broja investitora, povećanje izvoza te stvaranje što boljih uslova za rast proizvodnje - naveo je Vidić.

Očekivanja

Mihajlo Vidić je rekao da će ekonomija RS nastaviti i do kraja godine da raste sa procentom od oko tri odsto.

- Vjerujem da će doći do stabilizacije i prerađivačke industrije - rekao je Vidić.

Rast BDP-a po kvartalima u 2017. godini procenat kvartal

*2,9 - prvi

*3,1 - drugi

*3,2 - treći

*3 - četvrti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana