Arbitraža ili sud, Doboj i Stanari dijele imovinu

RTRS
Arbitraža ili sud, Doboj i Stanari dijele imovinu

Još nema dogovora između Doboja i Stanara o podjeli imovine pa će o tome konačnu riječ dati ili arbitraža ili sud. Stanari su do 2015. bili u sastavu Doboja, nakon čega su odlučili da se otcijepe i formiraju opštinu, ali imovinu i obaveze još nisu podijelili.

Čist račun , duga ljubav . I jedno i drugo priželjkuju i u Doboju i u Stanarima, ali računicu nikako da usaglase. Zapelo je oko kreditnog zaduženja iz 2012. koje je , prema tvrdnjama Dobojlija, uloženo u Stanare, pa bi im pored nepokretne imovine na njihovom području pripao i ostatak duga za kredit .

„Što po nalazu vještaka ekonomsko finansijske struke na dan 30.6.2015. iznosi 2.980.661,93 KM“, kaže potpredsjednik Skupštine grada Doboja, Miloš Bukejlović.

Iz Stanara poručuju da ne bježe od obaveza , ali kažu da Dobojlije zanemaruju koncesionu naknadu od eksploatacije uglja. Po tom osnovu,tvrde , Doboj je u svoju kasu s područja Stanara inkasirao oko 6,5 miliona.

„Ta sredstva lokalna zajednica je bila dužna uložiti u kapitalne objekte između ostalog i na prostor sadašnje opštine Stanari, a u pregovorima nema nijedne riječi o tome kud su ta sredstva otišla“, naveo je Mirko Kajganić iz Komisije za podjelu imovine opštine Stanari.

Dok u gradu Doboju tvrde da su ulagali i pomagali Stanare i gradili infrastrukturu, stanovnici ove najmlađe opštine i ne misle baš tako.

Nema saglasnosti ni o arbitražnom pitanju, jer Stanari bi da ga formulišu na osnovu njihovog udjela u imovini Doboja i obrnuto. Razvlačenje dogovora već pravi probleme u praksi , od knjiženja do prodaje imovine . 

„Oni su radili promet nekretnina koje su zajednička imovina, nisu konsultovali Stanare nijednog minuta,a recimo Stanarima su pravili prepreku kod čiste situacije,stavili su odmah sudski spor oko ambulante zdravstvene u Stanarima“, rekao je Mirko Kajganić iz Komisije za podjelu imovine opštine Stanari.

Ako dvije strane ne uspiju da se dogovore arbitražom podjelu imovine mogao bi da obavi sud. Nezvanično saznajemo da upravo tome teže gradske vlasti Doboja, ali bi, takođe, prema nezvaničnim saznanjima, Stanari u tom slučaju tražili izuzeće dobojskih sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana