Apel sa Borika za spas konja

S. M. - D. S.
Apel sa Borika za spas konja

Rogatica - Stanovnici Borika u Rogatici apelovali su na sve humane veterinare da hitno dođu u ergelu “Borike” i pokušaju da spasu konje koji su, kako navode, u katastrofalnom stanju, izujedani, gladni i prepušteni sami sebi.

Navode da su konji bosansko-brdske i arapske pasmine posljednju zimu preživjeli tumarajući boričkim predjelima, što je ostavilo vidljive posljedice, a o čemu svjedoče i fotografije grla sa velikom ranom na desnom butu. Povreda je nastala, kazuju zabrinuti mještani, najvjerovatnije, ugrizom vuka ili psa iz čopora lutalica.

Boričani tvrde da vlasnici ergele ne čine ništa da spasu ranjenu životinju i zato apeluju na sve koji su u mogućnosti da dođu i spasu ove plemenite životinje koje su bile ponos nekadašnje Jugoslavije.

Vlasnik ergele Zoran Šljivić kaže da tvrdnje mještana nisu tačne, te da su konji u dobrom zdravstvenom stanju, a redovno ih pregleda veterinar. 

- Fotografije izujedanih konja su stare i datiraju iz perioda prije nego što sam kupio ergelu. Trenutno imamo 86 uglavnom mlađih konja, dok su oni koji su bili u lošem zdravstvenom stanju uklonjeni - kazao je Šljivić i dodao da su u nekoliko navrata, kako kaže, konje pokušali da prodaju, međutim, niko nije bio raspoložen da ih kupi.

Njegova supruga Nina kaže da će konje ponovo ponuditi na prodaju.

- Ukoliko niko ne bude želio da ih kupi, mi ćemo ih se riješiti na način za koji smatramo da je najbolji - kazala je Nina.

Članovi Zavičajnog udruženja “Borike” i mještani ove rogatičke mjesne zajednice i ranije su upozoravali na katastrofalne uslove na ergeli i apelovali na nadležne da pronađu način da otkupe konje i tako ih spasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana