Американац прави пиво у винском крају

Р. Ми.
Американац прави пиво у винском крају

Требиње - Американац из Канзаса Ендру Монфорт који у Требињу живи већ годину, покренуо је властиту пивару, која ће производити око 4.000 литара пива мјесечно, а на нашем тржишту ће се ускоро наћи неколико врста крафт пива различите јачине и укуса.

По струци хемијски инжењер, овај младић у производњи пива има више од деценију искуства. Ендру планира за стално да се настани у Требињу, као и да прошири бизнис и оснује породицу. У Херцеговину је дошао туристички, али као и многи прије њега, био је очаран градом, људима и климом, па је одлучио да ту пусти коријене.

Занатска пива, или како се популарно зову, крафт пива праве се од потпуно природних састојака, без додавања конзерванса и вјештачких адитива. Његова ОЗ крафт пивара своје сировине набавља искључиво у иностранству, првенствено у Њемачкој, Аустрији и Чешкој.

- Иако знам да је ово претежно вински крај и да се људи баве узгојем винове лозе, за кратко вријеме колико сам провео у Требињу примијетио сам да воле и пију пиво, те да занатско пиварство на овим просторима има потенцијал - каже Ендру који ће своје пиво имати прилику да представи на Мостарском фестивалу пива у децембру.

- Регистровао сам производњу на прољеће, а опрему сам комплетирао у посљедњих мјесец и већ сам направио одређене количине које сада одлежавају у ферментаторима. Сви укуси и визуелне карактеристике добијени су на природан начин и од најбољих природних сировина - рекао је овај Американац.

За почетак ће, каже, правити четири врсте пива са различитим процентима алкохола, али ће додавати и нове и повећавати капацитет. Кроз сарадњу са Туристичком организацијом циљ му је да буде сврстан у туристичку мапу града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана