Adžić: Sava raste, ali nema mjesta panici

Srna
Adžić: Sava raste, ali nema mjesta panici

Gradiška - Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je danas da raste vodostaj rijeke Save u ovoj opštini, te da postoji par kritičnih tačaka, ali da situacija nije alarmantna i da nema mjesta panici.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srpske, vodostaj rijeke Save u Gradišci u 15.00 časova iznosio je 850 centimetara, što je za 120 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.


Adžić, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije, istakao je da se prati situacija na području opštine te da su sve ekipe na terenu.

On je naglasio da na nasipu u Donjoj dolini postoji klizište, ali da stanje nije kritično i da Sava nije došla do tog nivoa. Adžić kaže da su predstavnici "Voda Srpske" na terenu i da su spremni ukoliko bude potrebe da preventivno djeluju.

Adžić je rekao da je Sava u nebranjenim područjima Vrbaške, Bistrice i Gašnice zaplavila vikendice i stambene objekte.

On je istakao da je tokom jučerašnjeg dana ugroženom stanovništu pružena pomoć u vidu evakuisanja stoke, dopremanja vode, hrane i čizama.

Adžić je dodao da je, zbog izlivanja Save od jutros neprohodan magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica.

Prema njegovim riječima, u fukciji su sve crpne stanice - Liman, Kej, Donja dolina i Matura, te dodao da oko crpne stanice Donja dolina ima poplavljenih poljoprivrednih površina, ali i da su svi agregati u funciji i pod nadzorom "Voda Srpske".

"Crpna stanica Kej u subotu, 17. marta, pojačana je sa još jednom pumpom koja uz rad druga dva agregata uspijeva da održi nivo vode na 220 centimetara, čime se sprečava vraćanje kanalizacione vode u podrumske prostorije u naselju Senjak", dodao je Adžić.

Pripadnici Civilne zaštite danas su postavili vreće sa pijeskom kojima su na keju zatvorena sva stepeništa.

Adžić je dodao da se voda na propustima za stepeništa može izliti tek ako vodostaj naraste još oko 50 centimetara i da se barijere podižu iz preventivnih razloga.

On je zamolio građane da budu strpljivi i sabrani, da ne stvaraju paniku, jer situacija nije alarmantna.

Iako stariji stanovnici Gradiške pamte 1974. godinu kada je vodostaj Save bio par centimetara ispod devet metara, a 2014. godine više od 870 centimetara, na zvaničnoj stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda navedeno je da je Sava istorijski maksimum dostigla upravo na današnji dan, 19. marta 1947. godine, kada je vodostaj dostigao 855 centimetara.

Sava danas raste oko jeden centimetar po satu pa se očekuje da će do 21.00 čas ovaj istorijski vodostaj biti premašen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana