Знање из информатике Милица Шкипина из Фоче брусиће у Хјустону

Радмила Ђевић
Знање из информатике Милица Шкипина из Фоче брусиће у Хјустону

Фоча - Студенткиња треће године Факултета техничких наука у Новом Саду Милица Шкипина прва је Фочанка и једна од ријетких студената из Српске која је добила прилику за стручним усавршавањем на Рајс универзитету у америчком граду Хјустону.

Ова двадесетједногодишња Фочанка ће захваљујући научном програму усавршавања и размјене студената, а под покровитељством Српско-америчке привредне коморе из Хјустона, од 1. јула до 1. октобра имати прилику да се на престижном свјетском универзитету бави истраживачким радом из области рачунарства, те достигне знање и искуства неопходна сваком стручњаку информационих технологија. Милица је још један у низу примјера да Република Српска има талентоване младе људе који знањем бриљирају на факултетима широм региона, а све више и свијета.

Као вуковац у основној и ђак генерације у фочанском средњошколском центру одлично знање стекла је из математике, физике и информатике, освајајући бројне награде на такмичењима. То је и пресудило да школовање настави на Факултету техничких наука новосадског Универзитета. Сада је на трећој години Студијског програма Примијењене рачунарске науке и информатика, а у њеном индексу станују само чисте десетке са положена 22 испита.

- Сматрам да је одлазак у Америку сјајна прилика да унаприједим своје знање у овој области, као и знање енглеског језика, те да стекнем и научно и радно искуство кроз лабораторијски рад на конкретном пројекту. Још не знам који ће то бити пројекат, али ћемо добити ментора и тему, а даћу све од себе да што боље обавим задатке који пред мене буду постављени - каже Шкипина, која ће са још седам колега из Новог Сада и Београда проћи тромјесечни стручни програм.

Млада Фочанка на новосадском факултету носи и једно врло значајно признање. Добитница је изузетне награде за успјех у току студија, за остварену укупну просјечну оцјену 10,00 у протеклој академској години.

- Ту награду сматрам само логичним наставком онога што желим и чему тежим, а доживљавам је као подстрек за даље напредовање, како мени, тако и свим другим колегама - каже Шкипина. У рачунарство и природне науке заљубила се још као основац, да би своје знање надоградила током средњошколског образовања. Највише, како каже, дугује својим професорима из Фоче који су јој то знање вриједно преносили.

- Мени је знање које су ми пружили професор Драган Ковач из физике, професори Драгана Доброта и Станислав Ивановић из математике и информатике у средњој школи значило толико да ми је прва година студија на факултету била изузетно лака и сам све сам брзо савладала. Иначе, знање које носе наши студенти је одлично и није случајно што су студенти из Српске једни од најбољих на факултетима у Србији - истиче млада Фочанка.

Свакодневно вјежба и рјешава логичке задатке. То јој, каже, помаже да без проблема савладава градиво и полаже испите. Међутим, поред учења стиже и да се бави различитим хобијима, шетњом, планинарењем, те бројним спортовима. Стипендиста је Фонда “Др Милан Јелић”, што јој, како каже, олакшава финансијски дио школовања.

- То ми је велика помоћ јер уз ту стипендију олакшавам породици, а и могу сама да се издржавам - каже Милица и додаје да након завршених студија планира да упише мастер у Новом Саду или у иностранству.

Брат

Милан Шкипина, Миличин брат, са којим дијели собу у студењаку, такође је један од истакнутих студената новосадског Факултета техничких наука. Бриљира у области електротехнике, а и његов индекс красе искључиво десетке. Обоје би жељели да се након школовања врате или у Фочу или у неки други град у Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана