Životna osiguranja donijela rast

Milijana Latinović
Životna osiguranja donijela rast

Banjaluka - Tržište osiguranja u Republici Srpskoj trebalo bi da na kraju ove godine dostigne rast od oko pet odsto, a za takve pozitivne pomake zaslužno je uglavnom životno osiguranje, koje bilježi rast za sedam odsto.

Istakao je ovo juče predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Milomir Durmić nakon završne sjednice u Privrednoj komori RS, na kojoj su sumirani rezultati u godini na izmaku. On je istakao da je tržište neživotnih osiguranja poraslo za oko četiri odsto.

- Ovu godinu je, kada je riječ o aktivnostima udruženja, obilježio rad na uređenju tržišta obaveznih osiguranja od autoodgovornosti, smanjenju tarife u obaveznim osiguranjima u saobraćaju, gdje je od septembra došlo do smanjenja premije za deset odsto. Rađeno je i na prolongiranju primjene člana Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, koji je zahtijevao da osiguravajuća društva odvajaju jedan odsto premije za finansiranje bezbjednosti saobraćaja - naveo je Durmić.

On je istakao da tržište osiguranja u Srpskoj vrijedi od 170 do 180 miliona KM.

- Očekuje se da će i profitabilnost društava u ovoj godini biti veća nego lani, a sve s ciljem da društva kapitalno ojačaju i budu spremna da uđu u postupak liberalizacije tržišta u obaveznom osiguranju. Prvu fazu liberalizacije očekujemo u oktobru 2020. godine, kada bi osiguravajuća društva trebalo da sama pripremaju svoje tarife. Shodno svojim kapitalnim pozicijama mogu odrediti popuste u obaveznim osiguranjima i to dostaviti Agenciji za osiguranje na odobravanje - naglasio je  Durmić.

On je naglasio da bi 2023. godine trebalo da bude završena i druga faza, odnosno da potpuno bude liberalizovano tržište u obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

- Ukoliko društva ne budu ljudski, kapitalno i materijalno spremna da se uhvate u koštac sa liberalizacijom, vjerovatno će doći do velikog problema na tržištu osiguranja - rekao je Durmić. On je istakao i da je primijećeno da osiguravajuća društva od oktobra ove godine značajno bolje poštuju smjernice Agencije za osiguranje Srpske koje su izdate prošle godine.

Ukrupnjavanje

Milomir Durmić je istakao da je u ovoj godini u RS formirana nova osiguravajuća kuća, te da je jedno društvo - “Atos” prodato “Grave osiguranju”.

- U narednom periodu uslijediće ukrupnjavanje učesnika na tržištu osiguranja u Srpskoj, odnosno smanjenje broja osiguravajućih društava - rekao je Durmić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana