“Zeohem” dokaz uspješnih ulaganja

Marijana Miljić
“Zeohem” dokaz uspješnih ulaganja

Zvornik - Fabrika za preradu zeolita i hromatografskih gelova “Zeohem”, u čiju je izgradnju uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka (oko 15 miliona KM), svečano je otvorena u ponedjeljak u Zvorniku.

Fabriku su otvorili predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Upravnog odbora švajcarske kompanije “Kemi papir holding AG” Peter Šaub i izvršni direktor te kompanije Peter Šildkneht.

Firma “Zeohem”, koja je dio grupacije “Kemi papir holding AG”, nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku, u kojima je trenutno zaposleno 39 radnika. Novoizgrađena fabrika u Zvorniku, pored postojećih u Švajcarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Dodik je rekao da je uspješna investicija i pokretanje rada fabrike “Zeohem” dovoljan dokaz za nova ulaganja, ne samo ove nego i drugih kompanija.

- Važno je da je RS, koja je stabilna politički i institucionalno, prepoznata kao dobro mjesto za investiranje. Spremni smo uvijek da podržimo i na najbolji mogući način podstaknemo strane i domaće investicije - rekao je Dodik i naglasio da mu je drago da vidi uspješnu povezanost domaće kompanije “Alumina” i stranog investitora, što dovoljno govori o tome da saradnja može da bude produktivna.

Novi pogon u Zvorniku nalazi se u neposrednoj blizini “Alumine”, koja je dugogodišnji partner “Zeohema” i kao ozbiljan isporučilac sirovina i indirektni učesnik u projektu.

Predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika rekao je da mu je čast što je bio na čelu tima saradnika koji su donijeli odluku da potpišu dugoročni ugovor o saradnji sa “Zeohemom”.

- Smatramo to strateškim poslovnim ciljem, veoma važnim za budućnost i prosperitet “Alumine” - rekao je Motika.

Firma “Zeohem” iz Švajcarske kupila je prije godinu 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta u Zvorniku sa namjerom da izgradi proizvodni kompleks koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite i silikatne hromatografske gelove. Kamen temeljac 6. marta 2017. godine položili su izvršni direktor kompanije “Zeohem” iz Švajcarske Alojz Valdburg Cial, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser, Motika i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Saradnja sa “Aluminom”

Od početka decembra prošle godine “Alumina” je iz svojih pogona počela da snabdijeva “Zeohemovu” fabriku u Zvorniku sirovinama za njen proizvodni proces.

- Poluproizvodi se za rad ove fabrike prave u “Alumini”, što je veliko priznanje za sve zaposlene, ali i ohrabrenje za dalje poslovne planove - naveo je Milorad Motika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana