“Зеохем” доказ успјешних улагања

Маријана Миљић
“Зеохем” доказ успјешних улагања

Зворник - Фабрика за прераду зеолита и хроматографских гелова “Зеохем”, у чију је изградњу уложено више од девет милиона швајцарских франака (око 15 милиона КМ), свечано је отворена у понедјељак у Зворнику.

Фабрику су отворили предсједник РС Милорад Додик, предсједник Управног одбора швајцарске компаније “Кеми папир холдинг АГ” Петер Шауб и извршни директор те компаније Петер Шилдкнехт.

Фирма “Зеохем”, која је дио групације “Кеми папир холдинг АГ”, недавно је пустила у погоне све производне линије новоизграђене фабрике у Зворнику, у којима је тренутно запослено 39 радника. Новоизграђена фабрика у Зворнику, поред постојећих у Швајцарској, САД и Кини, своје производе пласира на све континенте.

Додик је рекао да је успјешна инвестиција и покретање рада фабрике “Зеохем” довољан доказ за нова улагања, не само ове него и других компанија.

- Важно је да је РС, која је стабилна политички и институционално, препозната као добро мјесто за инвестирање. Спремни смо увијек да подржимо и на најбољи могући начин подстакнемо стране и домаће инвестиције - рекао је Додик и нагласио да му је драго да види успјешну повезаност домаће компаније “Алумина” и страног инвеститора, што довољно говори о томе да сарадња може да буде продуктивна.

Нови погон у Зворнику налази се у непосредној близини “Алумине”, која је дугогодишњи партнер “Зеохема” и као озбиљан испоручилац сировина и индиректни учесник у пројекту.

Предсједник Управног одбора “Алумине” Милорад Мотика рекао је да му је част што је био на челу тима сарадника који су донијели одлуку да потпишу дугорочни уговор о сарадњи са “Зеохемом”.

- Сматрамо то стратешким пословним циљем, веома важним за будућност и просперитет “Алумине” - рекао је Мотика.

Фирма “Зеохем” из Швајцарске купила је прије годину 5.400 метара квадратних индустријског земљишта у Зворнику са намјером да изгради производни комплекс који би производио молекуларна сита у праху, специјалне зеолите и силикатне хроматографске гелове. Камен темељац 6. марта 2017. године положили су извршни директор компаније “Зеохем” из Швајцарске Алојз Валдбург Циал, амбасадор Швајцарске у БиХ Андреа Раубер Саксер, Мотика и градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Сарадња са “Алумином”

Од почетка децембра прошле године “Алумина” је из својих погона почела да снабдијева “Зеохемову” фабрику у Зворнику сировинама за њен производни процес.

- Полупроизводи се за рад ове фабрике праве у “Алумини”, што је велико признање за све запослене, али и охрабрење за даље пословне планове - навео је Милорад Мотика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана