Женама шанса за покретање бизниса

Анита Јанковић-Речевић
Женама шанса за покретање бизниса

Сарајево - Велики број жена из маргинализованих група са подручја пет општина у Републици Српској и четири у ФБиХ добиће стручну, техничку и финансијску помоћ за покретање бизниса у оквиру УСАИД-овог програма за развој женског предузетништва, за који је обезбијеђено око 540.000 КМ.

Уговор о реализацији овог програма јуче су у Сарајеву потписали начелници свих девет општина, а шансу за покретање властитог бизниса у Српској добиће жене из Новог Града, Лопара, Фоче, Берковића и Источне Илиџе, док ће у ФБиХ подршка бити пружена припадницама љепшег пола из Живиница, Жепча, Прозор-Раме и Лукавца.

Ријеч је о подршци за жене са инвалидитетом, мајке дјеце са инвалидитетом, становнице руралних подручја, жртве насиља, те незапослене младе жене.

Директор УСАИД-овог програма Јасмин Бешић рекао је да се ове године реализује друга фаза пројекта, те да је прва спроведена 2017. године. Он је истакао да 50 одсто средстава обезбјеђује УСАИД, а исто толико локалне заједнице у којима се спроводи програм. 

- У првој фази пројекта новац је добило 96 корисница и око 67 одсто њих и данас послује. Циљ програма није само да помогнемо женама да добију новац, већ и да модел подршке развијемо у локалним заједницама, да га у будућности спроводе без подршке америчке владе - рекао је Бешић. Начелник Лопара Радо Савић истакао је да ће женама из ове општине на располагању бити 80.000 марака.

- Општина ће обезбиједити 40.000 и исто толико УСАИД. Очекујем да ће се пријавити доста корисница и да ћемо успјети утрошити сва расположива средства. Ово је веома квалитетан вид подршке женском предузетништву и вјерујемо да ће дати добре резултате. У претходном периоду смо спровели сличне пројекте када су кориснице регистровале пољопривредна газдинстава и сада се успјешно баве производњом и продајом зимнице - рекао је Савић.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач каже да ће ова локална заједница јавни позив за додјелу средстава расписати крајем априла, те да би новац на располагању могао бити већ почетком јула.

- У питању је 40.000 марака и вјерујемо да с тим износом можемо помоћи да најмање пет особа покрене сопствени бизнис. Сматрамо да ће кроз овај вид подршке самозапошљавању и укључивању жена у предузетништво доћи до смањења броја незапослених у нашој општини - рекао је Лукач.

Искуства

Једна од корисница УСАИД-овог програма из првог циклуса Санела Дојић из Теслића захваљујући овом пројекту отворила је вртић и школу енглеског језика који и данас успјешно послују.

- Средства која сам добила су ми знатно помогла током прве године пословања и то ми је омогућило да запослим више радника него што сам планирала - рекла је Дојићева. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана