За старе кредите и нове пројекте пет милиона КМ

Милијана Латиновић
За старе кредите и нове пројекте пет милиона КМ

Источно Ново Сарајево - Општина Источно Ново Сарајево задужиће се емисијом обвезница за пет милиона марака, које намјерава да уложи у репрограмирање постојећих кредита и неколико инфраструктурних пројеката.

У јавном позиву који је објављен на Бањалучкој берзи наведено је да се обвезнице емитују са роком доспијећа од 15 година, по каматној стопи од 4,5 одсто на годишњем нивоу.

- Првом емисијом обвезница јавном понудом на Бањалучкој берзи емитује се 50.000 обвезница, номиналне вриједности 100 КМ, укупне номиналне вриједности емисије пет милиона КМ - наведено је у јавном позиву.

Истичу да се емисија врши без коришћења права прече куповине, а цијена по којој инвеститори уписују и уплаћују обвезнице биће формирана на берзи, по методу континуиране јавне понуде, с тим да ће продајни налог бити унесен по цијени од 100 КМ.

- Стандард повећања цијене је 0,01 КМ, а почетак уписа и уплате обвезница је 27. новембар и трајаће десет дана. Емисија се сматра успјешном ако у том року буде уписано и уплаћено минимално 60 одсто понуђених обвезница - наведено је у јавном позиву.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић очекује да ће емисија обвезница бити веома успјешна, те да ће велики број физичких лица, прије свега становника ове општине, бити заинтересован за куповину обвезница као дугорочне хартије од вриједности, али и бројне финансијске институције.

- Планирамо да 2,7 милиона КМ од емисије обвезница уложимо у репрограмирање постојећих кредита. Од преосталог износа милион намјеравамо да уложимо у суфинансирање спортске дворане, 700.000 КМ у финансирање локалне саобраћајнице у дужини од 1,1 километар, затим 200.000 КМ за суфинансирање саобраћајнице у пословној зони и 300.000 за изградњу новог градског парка - истакао је Ћосић.

Додао је да ће Скупштини општине понудити да донесе одлуку о финансирању пројекта пјешачке стазе и расвјете у насељу које се налази уз ентитетску границу, за шта би било утрошено преосталих око 200.000 марака.

Уплата

У јавном конкурсу је наведено да ће се упис обвезница вршити посредством овлашћених берзанских посредника на тржишту хартија од вриједности РС.

- Уплате за куповину обвезница инвеститори врше на рачун овлашћеног берзанског посредника, посредством којег издају налог за куповину, а он затим трансферише износ новца који одговара броју уписаних обвезница помножених са цијеном реализације на привремени намјенски рачун за депоновање уплата - наведено је у конкурсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана