Za otplatu kredita opštine i gradovi u RS izdvajaju 180 miliona

Marijana Miljić
Za otplatu kredita opštine i gradovi u RS izdvajaju 180 miliona

Banjaluka - Gradovi i opštine u Srpskoj lani su za otplatu kredita utrošili skoro 180 miliona maraka, a najviše novca za te namjene izdvojili su Banjaluka, Gradiška i Sokolac.

U informaciji Ministarstva finansija RS o stanju duga na kraju 2017. godine navedeno je da je od 64 lokalne zajednice, zaključno sa krajem prošle godine, zaduženo bilo 57, dok ih sedam nije imalo obaveze po osnovu izmirenja kredita.

Kreditne obaveze tih 57 opština i gradova na kraju prošle godine iznosile su 294,01 milion maraka.

- Ukupan godišnji anuitet jedinica lokalne samouprave u 2017. godini iznosio je 179,26 miliona KM, od čega se 160,15 miliona odnosi na otplatu glavnice, a 19,11 miliona na kamate. Najveći dio ovog anuiteta se odnosi na refinansiranje postojećeg duga koje su realizovale jedinice lokalne samouprave u 2017. godini, a to su grad Banjaluka, koji je za te namjene izdvojio 71,52 miliona maraka, zatim Gradiška 17,7 miliona, a Sokolac 2,42 miliona maraka - navedeno je u informaciji Ministarstva finansija.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u petak nije odgovarao na pozive. U opštini Gradiška ističu da na vrijeme servisiraju sve obaveze po osnovu kreditnih zaduženja.

- Prošle godine smo refinansirali 11,7 miliona maraka kredita zbog povoljnijih kamatnih stopa te se dodatno zadužili za oko šest miliona maraka za velike projekte. Redovno izmirujemo sve kredite, a uskoro ne planiramo nova zaduženja - kazao je načelnik Gradiške Zoran Adžić.

Ista situacija je i u opštini Sokolac, gdje ističu da su se odlučili za refinansiranje kredita iz ranijih godina, jer su dobili povoljniju kamatnu stopu.

  • Ranije se opština zaduživala po kamatnoj stopi koja je iznosila čak i sedam odsto, a prošle godine smo dobili mogućnost da ta kamata iznosi četiri odsto. Zbog toga smo se odlučili na refinansiranje kredita. Ako bude povoljih kredita moguće je da refinansiranja kredita bude i iduće godine. Sve svoje obaveze servisiramo i na vrijeme i nemamo nikakvih problema sa otplatom kredita - rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica. Ostale lokalne zajednice u Srpskoj utrošile su znatno manje novca za otplatu kredita.

Garancije preduzećima

Vrijednost izdatih saglasnosti za zaduženje po osnovu garancija preduzećima koja su u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave za finansiranje prenesenih obaveza iznosi 4,71 milion, a za refinansiranja postojećeg duga 23,86 miliona KM.

- Ministarstvo finansija RS izdalo je saglasnosti za navedene iznose garancija, a sve kredite otplaćuju krajnji korisnici - naveli su u Ministarstvu finansija RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana