За отплату кредита општине и градови у РС издвајају 180 милиона

Маријана Миљић
За отплату кредита општине и градови у РС издвајају 180 милиона

Бањалука - Градови и општине у Српској лани су за отплату кредита утрошили скоро 180 милиона марака, а највише новца за те намјене издвојили су Бањалука, Градишка и Соколац.

У информацији Министарства финансија РС о стању дуга на крају 2017. године наведено је да је од 64 локалне заједнице, закључно са крајем прошле године, задужено било 57, док их седам није имало обавезе по основу измирења кредита.

Кредитне обавезе тих 57 општина и градова на крају прошле године износиле су 294,01 милион марака.

- Укупан годишњи ануитет јединица локалне самоуправе у 2017. години износио је 179,26 милиона КМ, од чега се 160,15 милиона односи на отплату главнице, а 19,11 милиона на камате. Највећи дио овог ануитета се односи на рефинансирање постојећег дуга које су реализовале јединице локалне самоуправе у 2017. години, а то су град Бањалука, који је за те намјене издвојио 71,52 милиона марака, затим Градишка 17,7 милиона, а Соколац 2,42 милиона марака - наведено је у информацији Министарства финансија.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић у петак није одговарао на позиве. У општини Градишка истичу да на вријеме сервисирају све обавезе по основу кредитних задужења.

- Прошле године смо рефинансирали 11,7 милиона марака кредита због повољнијих каматних стопа те се додатно задужили за око шест милиона марака за велике пројекте. Редовно измирујемо све кредите, а ускоро не планирамо нова задужења - казао је начелник Градишке Зоран Аџић.

Иста ситуација је и у општини Соколац, гдје истичу да су се одлучили за рефинансирање кредита из ранијих година, јер су добили повољнију каматну стопу.

  • Раније се општина задуживала по каматној стопи која је износила чак и седам одсто, а прошле године смо добили могућност да та камата износи четири одсто. Због тога смо се одлучили на рефинансирање кредита. Ако буде повољих кредита могуће је да рефинансирања кредита буде и идуће године. Све своје обавезе сервисирамо и на вријеме и немамо никаквих проблема са отплатом кредита - рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица. Остале локалне заједнице у Српској утрошиле су знатно мање новца за отплату кредита.

Гаранције предузећима

Вриједност издатих сагласности за задужење по основу гаранција предузећима која су у већинском власништву јединица локалне самоуправе за финансирање пренесених обавеза износи 4,71 милион, а за рефинансирања постојећег дуга 23,86 милиона КМ.

- Министарство финансија РС издало је сагласности за наведене износе гаранција, а све кредите отплаћују крајњи корисници - навели су у Министарству финансија РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана