За бољи живот у селима 195 милиона марака

Анита Јанковић-Речевић
За бољи живот у селима 195 милиона марака

Бањалука - С циљем побољшавања услова живота на селу, развоја пољопривреде и заштите од поплава на подручју Српске у посљедње четири године завршена су три пројекта, док се тренутно реализује њих седам, а вриједност тих улагања премашује 195 милиона марака.

У Министарству, пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су у периоду од 2014. до 2018. године реализовали пројекте за пољопривреду и рурални развој, за развој система за узгој говеда, те пројекат побољшања услова живота на селу, за које је издвојено 28,3 милиона КМ.

- У току је спровођење седам пројеката и то у области пољопривреде, руралног развоја, шумарства, опоравка и заштите од поплава, чија се вриједност процјењује на 166,9 милиона КМ, од чега је до сада уложено 83,9 милиона. Пет пројеката се реализује средствима Свјетске банке, а два путем међународног фонда за развој пољопривреде - рекли су у министарству и додали да је у припреми и пројекат развоја руралних предузећа и пољопривреде, вриједан 21 милион КМ.

Директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству Стефан Митровић  рекао је да су поменутим улагањима остварени значајни резултати у области пољопривреде.

- Системи за наводњавање су изграђени на 2.170 хектара, а новац је утрошен и за градњу и обнову 270 километара локалних путева, те 47 мостова и 39 водовода. Санирана су и 23 клизишта, као и 12 јавних објеката - рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, унапријеђен је и систем обиљежавања животиња, те систем надзора и праћења појава заразних болести као што је бруцелоза и друге.

Он је додао да су унапријеђени људски ресурси у оквиру Министарства пољопривреде и Агенције за аграрна плаћања.

Пројекат хитног опоравка од поплава је највреднији и за његову реализацију биће утрошено 68,4 милиона марака, док се пројекат одбране од поплава ријеке Дрине у вриједности од 22,7 милиона сматра најважнијим. Ријеч је о градњи насипа дугог 33 километра, а прва фаза ће обухватити подручје Јање, које је најугроженија територија у Семберији.

 

 

Пројекти који су у току и њихова вриједност (милиони КМ)

- хитни опоравак од поплава       68,4

- развој наводњавања                 35,5

- одбрана од поплава ријеке Дрине  22,7

- развоја конкурентности у руралним подручјима  17

- развој руралног пословања       16,9

- одрживо управљање шумама     4,47

- управљање поплавама и сушама у сливу Дрине 1,8

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана