Владе Српске и Федерације траже забрану извоза трупаца

ATV
Владе Српске и Федерације траже забрану извоза трупаца

Влада Српске и Федерације удружиле су снаге и одлучиле зауставити извоз шумских дрвних сортимената из БиХ. Забрана постоји, али је привремена и истиче у априлу, па су одлучиле да тај проблем ријеше на дугорочне стазе.

За то ће им требати помоћ Савјета Министара, којима ће ових дана и послати прједлог. Из Удружења шумарства и прераде дрвета Српске поручују да би се тиме спријечила честа илегална сјеча и извоз трупаца, али и да би дрвни сортименти остали унутар државе.

"Ми тражимо неко рјешење које би побољшало снадбјевање капацитета, јер видимо да ту постоји још простора за раст и да се на одређен начин побољшају вриједности које остварујемо када је у питању укупан приход, када је у питању и спољно трговинска размјена, односно извоз”, рекао је секретар Удружења шумарства и прераде дрвета РС Привредне коморе РС Лазо Шиник.

Идеју о потпуној забрани извоза трупаца, прво је предложило Министарство пољопривреде Српске, након чега је добило подршку федералног ресора. Кажу, да тим потезом желе да помогну домаћим прерађивачима.

"У циљу заштите интереса домаћих дрво прерађивача у РС у смислу обезбјеђења довољном количином сировине, Влада РС већ је у претходном периоду у септембру прошле године, донијела привремену одлуку о забрани извоза трупаца из РС. Она је привременог карактера и важи до априла текуће године. У међувремену и Влада Федерације је донијела такву одлуку”, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Зубић.

Приједлог Федералне Владе је да се уведе такса на извоз огрјева и резане грађе лишћара. Колико би могла износити још не знају, али знају за шта би је искористили.

"Да би се дестимулирали ови који извозе, а да би од тих такси који би се прикупиле, онда поново се враћало овим дрвопрерађивачима. Што би било јако добро. Та средства која би се од такси прикупила, она би овамо била за, ишло би на додану вриједност, ишло би на отварање радних мјеста и тд у сектору дрвопрерађивачком”, рекла је помоћник федералног министра пољопривреде Даница Цигељ.

Покушали смо да сазнамо шта о приједлогу мисли министар иностране трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић. Међутим, није се јављао на наше позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана