“Витинка” купила “Витаминку”

nezavisne.com
“Витинка” купила “Витаминку”

Бањалука - Компанија “Витинка” из Зворника купује бањалучку Фабрику за прераду воћа и поврћа “Витаминка”, сазнају “Независне” незванично.

Ову информацију у петак нису ни потврдили ни демантовали из козлучке фабрике минералне воде и безалкохолних пића, док у “Витаминци” то демантују.

Према писању портала Цапитал.ба, договор је већ постигнут и у наредним данима посао би требало да буде завршен и то преузимањем пакета акција на Бањалучкој берзи.

“Витинка” планира да измири обавезе “Витаминке” те да прошири производњу у дјелатности безалкохолних пића, односно производње сокова.

Већински власник бањалучког предузећа је “Креис-индустриехандел” с власничким удјелом од 76,6 одсто.

У “Витаминци”, бар засад, негирају да је дошло до договора о преузимању, али признају да је у протеклом периоду разговарано по питању заједничког наступа на домаћем тржишту.

То би подразумијевало да дјелују као јединствена група производа, гдје би једни другима уступали простор у својим расхладним витринама по локалима и слично.

Према ријечима Жарка Микића, директора фабрике, у ту причу је укључена и “Бањалучка пивара”.

“Договарали смо се у вези са заједничким наступом и удруживањем на домаћем тржишту на којем је конкуренција изузетно јака. Тражили смо начин како да појефтинимо трошкове који су огромни, поготово по питању амбалажног отпада”, каже Микић.

Из “Бањалучке пиваре” до закључења овог броја “Независних” нису нам одговорили на питања која се односе на ову сарадњу.

Иначе, “Витаминци” у посљедњих неколико година не иде најбоље.

Прошлу годину завршили су са губитком од 2,4 милиона марака, чиме се акумулирани губитак у посљедње двије године попео на око 4,6 милиона КМ. Узрок тога виде у недостатку сировине и радне снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана