Veći rast izvoza nego uvoza

Milijana Latinović
Veći rast izvoza nego uvoza

Banjaluka - Vrijednost trgovine RS sa inostranstvom za devet mjeseci ove godine iznosila je 6,66 milijardi maraka, a izvoz je u ovom periodu brže rastao od uvoza.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupnog obima robne razmjene Srpske sa inostranstvom, na izvoz otpada 2,76 milijardi maraka, a na uvoz preostalih 3,90 milijardi KM.

- Izvoz je za devet mjeseci povećan za 8,9 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz imao stopu rasta od 8,8 odsto - podaci su Zavoda za statistiku.

Spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu iznosio je 1,14 milijardi maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 70,7 odsto.

Najviše robe u ovom periodu Srpska je izvezla u Italiju i to u vrijednosti od 416 miliona maraka, zatim u Hrvatsku 363 miliona i u Srbiju 351 milion KM.

Na tržište RS najviše robe je uvezla Srbija i to u vrijednosti od 640 miliona maraka, dok je Rusija na tržište Srpske plasirala robu vrijednu 509 miliona maraka. 

Prema podacima Zavoda za statistiku, najveće učešće u izvozu od 232 miliona maraka imala je električna energija, dok su najveće učešće u uvozu od 517 miliona KM imali nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić istakao je da je dobro što je Srpska nastavila da bilježi pozitivne rezultate u oblasti robne razmjene sa inostranstvom.

- Očigledno je da je došlo do ukupnog rasta robne razmjene RS sa inostranstvom, kao i do bržeg rasta izvoza u odnosu na uvoz. Pokrivenost uvoza izvozom raste, što je pozitivna tendencija u smislu platnog bilansa i pozicije i Srpske i BiH - rekao je Vidić.

Dodao je da se do kraja godine može očekivati da ovaj trend bude nastavljen.

- Imajući u vidu dobar rod voća, posebno jabuke, izvoz će sigurno biti intenzivniji u idućem periodu. Očekujemo veoma dobar rezultat na kraju godine - dodao je Vidić. 

Industrijska proizvodnja

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku industrijska proizvodnja u RS za devet mjeseci ove godine bila je veća za 5,3 odsto u odnosu na isti period lani.

U području proizvodnja i snabdijevanje strujom, gasom, parom i klimatizaciji zabilježen je rast od 27 odsto, dok je u području vađenja ruda i kamena rast bio 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U prerađivačkoj industriji je zabilježen pad od 2,4 odsto. Podaci Zavoda za statistiku pokazuju i da je broj zaposlenih u industriji za devet mjeseci veći za 2,2 odsto nego u istom periodu lani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana