Већи раст извоза него увоза

Милијана Латиновић
Већи раст извоза него увоза

Бањалука - Вриједност трговине РС са иностранством за девет мјесеци ове године износила је 6,66 милијарди марака, а извоз је у овом периоду брже растао од увоза.

Према подацима Републичког завода за статистику, од укупног обима робне размјене Српске са иностранством, на извоз отпада 2,76 милијарди марака, а на увоз преосталих 3,90 милијарди КМ.

- Извоз је за девет мјесеци повећан за 8,9 одсто у односу на исти период лани, док је увоз имао стопу раста од 8,8 одсто - подаци су Завода за статистику.

Спољнотрговински дефицит у овом периоду износио је 1,14 милијарди марака, док је покривеност увоза извозом износила 70,7 одсто.

Највише робе у овом периоду Српска је извезла у Италију и то у вриједности од 416 милиона марака, затим у Хрватску 363 милиона и у Србију 351 милион КМ.

На тржиште РС највише робе је увезла Србија и то у вриједности од 640 милиона марака, док је Русија на тржиште Српске пласирала робу вриједну 509 милиона марака. 

Према подацима Завода за статистику, највеће учешће у извозу од 232 милиона марака имала је електрична енергија, док су највеће учешће у увозу од 517 милиона КМ имали нафта и уља добијена од битуменозних минерала.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић истакао је да је добро што је Српска наставила да биљежи позитивне резултате у области робне размјене са иностранством.

- Очигледно је да је дошло до укупног раста робне размјене РС са иностранством, као и до бржег раста извоза у односу на увоз. Покривеност увоза извозом расте, што је позитивна тенденција у смислу платног биланса и позиције и Српске и БиХ - рекао је Видић.

Додао је да се до краја године може очекивати да овај тренд буде настављен.

- Имајући у виду добар род воћа, посебно јабуке, извоз ће сигурно бити интензивнији у идућем периоду. Очекујемо веома добар резултат на крају године - додао је Видић. 

Индустријска производња

Према подацима Републичког завода за статистику индустријска производња у РС за девет мјесеци ове године била је већа за 5,3 одсто у односу на исти период лани.

У подручју производња и снабдијевање струјом, гасом, паром и климатизацији забиљежен је раст од 27 одсто, док је у подручју вађења руда и камена раст био 0,7 одсто у односу на исти период прошле године. У прерађивачкој индустрији је забиљежен пад од 2,4 одсто. Подаци Завода за статистику показују и да је број запослених у индустрији за девет мјесеци већи за 2,2 одсто него у истом периоду лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана