Уз неколико кликова до почетка бизниса

nezavisne.com
Уз неколико кликова до почетка бизниса

Бањалука - Влада Републике Српске припремила је сет законских рјешења којима се отвара простор за електронску регистрацију предузећа.

Пред посланицима Народне скупштине Републике Српске на наредној сједници наћи ће се Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности и Нацрт закона о измјенама Закона о привредним друштвима.

Уколико буду усвојени, биће то корак ближе оснивању предузећа уз неколико кликова мишем.

Странка која има у плану почетак пословања добиће свој електронски сертификат, што ће представљати његов дигитални идентитет, а који ће му бити неопходан за поступак регистрације.

Пријава се подноси на електронском обрасцу на јединственој интернет адреси бизрег.есрпска.цом, а након просљеђивања надлежном регистарском суду, подносилац пријаве се у оквиру корисничког налога обавјештава о тренутном статусу предмета и фази судског одлучивања о пријави.

Након што суд по поднесеној пријави изврши упис пословног субјекта у регистар, подносилац може у форми електронског документа преузети рјешење које је потписано електронским потписом, а које му је неопходно ради обављања пословне дјелатности.

“Кључни ефекти примјене овог система односе се на додатно скраћивање времена потребног за почињање пословне активности, а посљедично и побољшање позиције на Doing Business листи. Веома је важно напоменути и да је увођење овог сервиса један од првих корака у интензивирању активности у увођењу система електронске управе, будући да ће корисници добити електронске профиле са дигиталним сертификатима које могу користити и за остале електронске услуге. На овај начин креирана је и основа за увођење нових електронских сервиса у ширем смислу”, стоји у образложењу ових законских рјешења.

Наводи се и како ће предложене измјене и допуне утицати на смањење трошкова регистрације, односно почетка пословања, доћи ће и до уштеде времена, као на примјер код прибављања потребне документације од надлежних институција, јер ће бити омогућено да се иста прибавља, односно прилаже у форми електронског документа.

“Примјеном предложених измјена у пракси се очекује већи број новооснованих пословних субјеката, а тиме и већи прилив инвестиција у Републици Српској, а све због брзе, јефтине и савремене процедуре регистрације пословних субјеката коју примјењују све савремене земље у свијету”, пише у образложењу ова три закона.

У Привредној комори Републике Српске кажу како је природно да се прате свјетски трендови у дигитализацији, а који су захватили цијели свијет.

“То је активност коју подржавамо и на коју смо указивали још прије неколико година када се ишло у законске измјене и смањење трошкова и неопходне документације за оснивање предузећа, тако да је ово сљедећи корак. Ово је позитиван пут којим се иде”, казао је Владимир Благојевић, портпарол Коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана