Ulaganja vjetar u leđa privredi

Milijana Latinović
Ulaganja vjetar u leđa privredi

Banjaluka - Većina mjera za unapređenje privrednog ambijenta o kojima su se lani dogovorili Vlada RS i poslovna zajednica je realizovana, a podsticanje većeg obima investicija i stvaranje novog proizvoda omogućiće dalji razvoj privrede.

Istaknuto je to u petak na konferenciji “Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost”, koju su u Banjaluci organizovali Vlada RS, Unija udruženja poslodavaca i Privredna komora.

Predsjednik RS Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo zbog uspješnog dijaloga poslovne zajednice i javnog sektora.

Naglasio je da je Srpska rano ostala bez bankarskog sistema, što je stvorilo dodatni problem za privredu, koja u bankama koje posluju ovdje plaća kamatne stope od četiri do pet odsto, a negdje i više.

- U svijetu je za razvojne projekte predviđena nulta kamatna stopa - rekao je Dodik i naglasio da je Srpska danas u 16. kvartalu u kojem ima rast domaćeg proizvoda, a povećava se i broj zaposlenih, dok pokrivenost uvoza izvozom iznosi 75 odsto. On je dodao da Investiciono-razvojna banka RS može da pomogne razvoju privrede.

- Formiranje IRB-a bilo je dobra stvar za ekonomiju, jer je 600 miliona KM stavljeno na raspolaganje, a danas je njen protfolio viši od milijardu KM - rekao je Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da treba da bude nastavljeno sa rasterećenjem privrede, te da u kratkom roku najniža plata mora iznositi 500 KM, a prosječna 1.000 KM.

- Realizovano je 75 odsto mjera koje smo definisali sa poslovnom zajednicom u Memorandumu o zajedničkim politikama, a preostale obaveze bi trebalo da budu završene do kraja godine - istakla je Cvijanovićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić naveo je da je povećanjem neoporezivog dijela dohotka privredi učinjena ušteda od oko 62 miliona KM, a radnicima su povećane plate.

- Treba mijenjati sliku o BiH kao zemlji koja je sa stanovišta biznisa označena kao neuređeno i nestabilno područje, jer ima mnogo zainteresovanih i domaćih i inostranih investitora - istakao je Đokić.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da je krajnje vrijeme da se prestanu plaćati pauze radnicima.

- Zakonom je regulisana radna sedmica od 40 časova, od kojih se dva i po sata ne radi i kada se preračuna, to je 6,7 odsto. Predlažemo da se za toliko povećaju plate, a da se pauze koriste, ali ne plaćaju. Pauze na godišnjem nivou koštaju 180 miliona KM - rekao je Đurić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da je povećanje plata moguće samo na realnim osnovama.

- Plate možemo povećati smanjenjem javne potrošnje, poreza i doprinosa, uvođenjem novih tehnologija i povećanjem produktivnosti - rekao je Škrebić i dodao da ljudi ne odlaze samo zbog visine plata, već i nestabilne političke situacije na nivou BiH koja utiče na privredu.

Praznici

Na konferenciji je istaknuto da je potrebno razmisliti i o smanjenju broja prazničnih dana.

- Veliki je broj prazničnih dana, a jedan dan praznika u neto iznosu sa sadašnjim prosječnim platama košta 10,3 miliona KM - rekao je Borko Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana