У стечају мјесечно девет предузећа

Маријана Миљић
У стечају мјесечно девет предузећа

Бањалука - У стечају су у Српској, за првих шест мјесеци ове године, завршила 54 предузећа, што значи да је мјесечно ту судбину доживјело чак девет фирми.

Према подацима Пореске управе РС, на тржишту расте број предузећа над којима је покренут стечај јер је у првом полугодишту 2017. године ту судбину доживјело 46 предузећа.

Пореска управа принуђена је да отпише и велики износ потраживања од предузећа код којих буде окончан стечај јер једноставно нема одакле да их наплати.

- Након што стечајни судија по окончању поступка донесе рјешење о закључењу стечаја и оно постане правоснажно, ми доносимо рјешење о ненаплативости преосталих пореских обавеза стечајног дужника. По том основу за шест мјесеци ове године донесено је 216 рјешења о ненаплативости на износ дуга од 35,52 милиона марака - казали су у Пореској управи.

Иста ситуација је и када је ријеч о ликвидацијама јер је у овој години код 321 пореског обвезника започет поступак ликвидације, односно у просјеку 54 мјесечно.

- Од тог броја на поступке ликвидације по службеној дужности које воде окружни привредни судови, а који се покрећу због неусклађивања облика организовања, односи се 218 поступака. У ликвидацији је у истом периоду 2017. године завршило 187 пореских обвезника  - казали су у Пореској управи.

Стечајни управници истичу да због тешке економске ситуације у Српској, БиХ и региону све више предузећа престаје са радом и завршава у стечају и ликвидацији.

  • За опстанак предузећа нема политичког и друштвеног амбијента, а сада смо остали и без радне снаге. Чак немамо ни стратегије развоја за мала и средња предузећа. Ми великих компанија скоро да и немамо. Наше тржиште је јако скучено и домаћа предузећа никако не могу остваривати економске параметре које би требало да имамо - рекао је потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић и додао да на тржишту можемо очекивати још веће проблеме јер предузећа немају радне снаге, нити велике капиталне инвестиције које би повукле људе који су отишли у иностранство и запослили их.

Србија

У Србији у просјеку сваког мјесеца буде покренуто 35 стечајних поступака над фирмама које не могу да наставе са пословањем. Према подацима Агенције за лиценцирање стечајних управника, тренутно се пред привредним судовима у Србији воде чак 2.093 стечајна поступка.

Стечајеви (шест мјесеци)

*54 предузећа - 2018. година

*46 предузећа  - 2017. година

Ликвидација (шест мјесеци)

*321 предузеће - 2018. година 

*187 предузећа - 2017. година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана