У прошлој години извоз у ЕУ већи за 20,5 одсто

Срна
У прошлој години извоз у ЕУ већи за 20,5 одсто

Бањалука - Република Српска је у прошлој години остварила укупан извоз робе на тржиште ЕУ од око 1,29 милијарди евра или за 20,5 одсто више него у 2016. години, подаци су Републичког завода за статистику.

Вриједност оствареног увоза у посматраном периоду био је нешто већи од 1,25 милијарди евра или више за 9,4 одсто.

Највећи прошлогодишњи обим спољнотрговинске размјене Српске са чланицама Уније у износу од 558,4 милиона евра је остварен у пословању са Италијом, више од 356 милиона евра са Њемачком, док је спољнотрговинска размјена са Хрватском била 348,47 милиона евра.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је за Републику Српску као и за регион уопште ЕУ и даље остала најбитнији спољнотрговински партнер са којим остварује оквирно више од 70 одсто укупног извоза и око половине укупног увоза.

Према њеним ријечима, у прошлој години дошло је до највећег процентуалног раста вриједности извоза на подручије Уније, гдје, уз електричну енергију, знатно учешће имају производи прерађивачке индустрије, различитих фаза финализације и готових производа.

"Посматрајући степен покривености увоза извозом видљиво је да је у прошлој години вриједност у пословању са Словачком већа од 200 одсто, са Словенијом, Аустријом и Холандијом већа је од 100 одсто, што говори о знатном суфициту оствареном у пословању са економски доста развијенијим земљама него што је то Српска", навела је Стојадиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана